Участь в обговоренні взяли представники обласного та міського департаментів охорони здоров’я, громадських організацій, юристи, медичні працівники.
Голова громадських рад при Вінницькій ОДА, головний лікар Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру, Пилип Прудиус, зазначив, що попри позитивні зміни про цілісну доступність говорити ще не можна.
-В області залишається чимало об’єктів в першу чергу медичної допомоги аптек, закладів культури, освіти, та інших об’єктів, до яких ще необхідно забезпечити вільний доступ для людей з інвалідністю, - додає фахівець.
Вільного доступу до медзакладів потребують жінки та діти з інвалідністю. Як зауважує начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню Тетяна Бондаренко - під час візиту до лікаря такі категорії населення стикаються непоінформованістю медиків у питаннях надання допомоги людям на візках. Тому учасники круглого столу погодилися з думкою, що для лікарів варто провести навчальні тренінги з питань інклюзивної меддопомоги.
Оскільки чимало лікувальних закладів сьогодні модернізуються, учасники вирішили створити спеціальний збірник методичних рекомендацій щодо облаштування медичного закладу згідно з вимогами.
-Ці методичні поради допомогли б медикам у роботі з пацієнтами з інвалідністю, - розповідає представниця ГО «Гармонія».
Така система працює на базі міської лікарні «Центр матері та дитини». Як пояснює головний лікар закладу Володимир Присяжнюк, тут облаштовані широкі проходи, пандуси, спеціальні підйомники, крісла та ліжка-трансформери, а також «роботизоване» крісло для оглядів.
Усе це допомагає якісно надати допомогу жінкам та дітям з особливими потребами.