Тут є усе, що необхідно «первинці» - діагностичне обладнання, комп’ютерна техніка, автопарк.

Центр виконав усі умови, аби підписати договір із Національною службою здоров’я. Завдяки співпраці з місцевою владою установа перетворилась у комунальне некомерційне підприємство й уже отримала фінансування.
Сьогодні тут працює 14 лікарів, серед яких - два педіатри. Головний лікар закладу Юлія Радогощина каже, що лікарні вдалося залучити до роботи молодих фахівців.

- На базі центру є все, що потрібно «первинці» – кардіографи, пульсоксиметри, глюкометри,  де ми проводимо необхідні обстеження. Ми успішно впровадили телемедицину. Усі «тривожні» кардіограми ми надсилаємо до Вінницького кардіоцентру. Вони охоче консультують наших фахівців, - додає Юлія Радогощина.

Лікарі закладу надають невідкладну допомогу і виїжджають на виклики.
-Набільш поширені це - загострення серцево-судинних хвороб, зокрема ішемічні стани, гіпертонічні кризи. Часто необхідно надавати допомогу при неврологічних захворюваннях, цукровому діабеті. Нерідко лікарям доводиться виїжджати до дітей, -говорить очільниця закладу.

Лікарня має у своєму складі оглядові кабінети для чоловіків та жінок, кабінети щеплення, денний стаціонар. Якщо пацієнт потребує дообстеження або консультації вузького фахівця – ЛОРа, кардіолога, невролога - сімейний лікар дає направлення хворому на таку консультацію у центральну районну лікарню.

Акушерка жіночого оглядового кабінету Наталія Пенькова каже, що з впровадженням системи декларацій, сімейні лікарі частіше направляють на огляд жіноче населення. Таким чином вдається оглядати більшу кількість жінок різного віку і виявляти різні патології на ранніх стадіях. Це дозволяє лікувати якісніше і швидше.


Безкоштовно зробити загальний аналіз крові, виміряти рівень цукру, холестерину, зробити електрокардіограму та пройти інші обстеження, які визначені в переліку НЗСУ пацієнти можуть в лабораторії Козятинської міської лікарні.

Відвідувачі закладу продовжують визначатися із медичним супроводом. За словами головного лікаря майже 83% населення міста уже обрали сімейного лікаря.

-Населення Козятина складає 24 тисячі мешканців. У закладі підписано майже 21 тисячу декларацій. Також наш заклад обирають жителі не лише Козятина, але й інших найближчих населених пунктів. Це гарні результати роботи, - ділиться враженнями Юлія Радогощина.

Сімейні лікарі Центру і амбулаторій проводять профілактичні бесіди з пацієнтами як запобігати серцево-судинним хворобам, гіпертонії, цукровому діабету та закликають батьків щеплювати своїх дітей.
Сімейний лікар Козятинської міської АЗПСМ Ольга Свит має на своєму рахунку більш як 1700 декларацій. Розповідає, що працює як із дорослим, так і з дитячим населенням.

-Надаю допомогу близько 300 дітям, серед яких 15 – віком до одного року. Часто звертаюся за консультацією до педіатрів, вони охоче допомагають у роботі. Також проводжу бесіди з батьками щодо вакцинації. Результатами задоволена, адже батьки і діти звертаються за щепленнями частіше, - додає сімейний лікар.

Амбулаторія облаштована згідно з табелем оснащення, має автотранспорт. Завідувач АЗПСМ Мхайло Курдаш говорить, що лікувальний заклад тісно співпрацює з екстреною медичною допомогою, а також закладами вторинного рівня. Амбулаторія забезпечена пульсоксиметрами, глюкометрами, офтальмоскопами для огляду сітківки ока, у кожного лікаря є набір для невідкладної допомоги.

Михайло Курдаш додає, що в закладі є автоматизовані робочі місця для кожного лікаря, а для медиків проводяться тренінги, як працювати з медичними інформаційними системами. Керівництво закладу постійно інформує фахівців про зміни, що відбуваються в системі охорони здоров’я.

- Зміни у медичній галузі - це позитивні кроки насамперед для самого пацієнта, адже він має право вільно обирати лікаря, якого вважає кваліфікованим та якому довіряє. Пацієнт приходить за якісною послугою. Намагаємось надати пацієнту таку медичну послугу. А з впровадженням з наступного року системи електронного рецепта, електронної картки та направлення, лікарі і пацієнти отримають змогу зекономити свій час. Лікар зможе цей час витратити на якісну роботу з пацієнтами. Електронний документообіг створить можливість доступу до інформації про процес лікування та діагностики на будь-якому рівні меддопомоги і в будь-якій точці держави, -говорить головний лікар ЦПСМД Юлія Радогщина.