Тринадцять амбулаторій та 14 фельдшерських пунктів перебувають у підпорядкуванні Ямпільського районного медичного центру первинної медико-санітарної допомоги. Заклади разом надають медичну допомогу майже 39 тисячам жителям району.

Потрапивши, завдяки спільним зусиллям органів влади та медиків, у «першу хвилю» підписання договорів з НСЗУ, закладу вдалося суттєво покращити матеріально-технічну базу та збільшити оплату праці лікарів:
-«Первинка» оснащена усім необхідним - глюкометрами, пульсоксиметрами, кардіографами та комп’ютерною технікою, у нас працює сучасна потужна лабораторія, де ми проводимо обстеження, які передбачені безкоштовним базовим пакетом медичної реформи, - говорить головний лікар закладу Галина Плахотна.

Лікарня має у своєму складі кабінет невідкладної допомоги, який працює сім днів на тиждень, у закладі є потужний автопарк.

Днями на «первинці» з’явилися скутери, які стануть у пригоді сімейним лікарям, що виїжджають на допомогу жителям сіл. Тринадцять АЗПСМ отримали 13 скутерів, які працюють на електроенергії і є економними. Це стало можливим завдяки співпраці та підтримці місцевих органів влади.

Заступник голови районної ради Олександр Савчинський під час передачі автотранспорту сімейним лікарям зазначив:

–Дуже важко було переконати депутатів районної ради в необхідності придбання цього автотранспорту для покращення медичних послуг. Однак, врешті було прийнято відповідну програму. Ми сподіваємось, що придбання скутерів сприятиме вчасній і якісній медичній допомозі, і населення гідно оцінить цей крок.

Керівництво району підтримує розвиток медичної галузі та покращення якості надання медичних послуг для населення.

-На сьогоднішній день діють ряд законів, постанов, які покликані забезпечити покращання медичної галузі. І завдання влади всебічно цьому сприяти. У районі спостерігаємо позитивні зміни у медичній галузі: проводяться капітальні ремонти, закуповується нове обладнання, поліпшується якість медичних послуг, – підкреслив очільник Ямпільської РДА Михайло Вдовцов.

Сімейні лікарі проводять профілактичні бесіди з пацієнтами щодо серцево-судинних хвороб, гіпертонії, цукрового діабету, також наголошують на необхідності вакцинації для дітей і для дорослих.

Людмила Онікійчук педіатром працює майже 40 років. Каже, що свою професію не змінила б, адже любить працювати з дітьми. Під час візитів маленьких відвідувачів та їх батьків розповідає про доцільність щеплень і слідкує, щоб не порушувався календар вакцинації:

-З дітьми працювати важко, але цікаво. У мене 913 пацієнтів віком до 18 років. У своїй роботі часто консультуюсь з іншими сімейними лікарями, терапевтами. Часом і колегам також потрібна консультація педіатра, тому із радістю ділимось набутим досвідом, -розповідає Людмила Онікійчук.

Уміє знайти підхід до кожної дитини медсестра щеплювального кабінету Ямпільської АЗПСМ Юлія Коломієць. Розповідає, що відмов від щеплень поменшало:
-Заклад повністю забезпечений вакцинами, вони якісні та безпечні. Ми можемо щеплювати як дітей, так і доросле населення, -говорить медик.


У кожній амбулаторії, та й у Центрі є інформація про лікарів, вона знаходиться біля реєстратури, також розміщені спеціальні наліпки «Тут можна обрати лікаря».

-Більше 26 тисяч жителів району уже обрали свого сімейного лікаря, а це майже 68% населення. Сподіваємось, надалі кількість декларацій збільшиться, -додає головний лікар.

На рахунку сімейного лікаря Ямпільської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Михайла Петровського уже дві тисячі декларацій. Він один із перших у районі, хто досягнув такого ліміту.

-За новими умовами сімейний лікар має право заключити декларації ще з 200 пацієнтами. На мою думку це є мотивацією, адже якість послуги не постраждає, але підвищиться оплата праці лікаря, - говорить Михайло Петровський.

Пацієнтка Галина Володимирівна з вибором лікаря не вагалася:
-Ми з чоловіком одразу, як тільки почалася кампанія з вибору лікаря, прийшли і підписали декларацію. Приходимо сюди з оптимізмом. Адже у закладі доброзичливий та професійний персонал. Добре те, що лікаря можна обирати вільно, підписувати декларацію з тим медиком, якому є найбільше довіри. До того ж, тепер ми можемо безкоштовно проходити обстеження, наприклад: робити аналіз крові чи перевірити роботу серця,  - ділиться враженнями пацієнтка.

З медичним супроводом продовжують визначатися у Великій Кісниці. Сюди приїжджають навіть на велосипедах – як місцеві жителі, так і лікарі. Адже село – справжній Ямпільський Амстердам. Тут на двоколісних пересуваються навіть по хліб у магазин.

А в амбулаторії загальної практики-сімейної медицини Великої Кісниці активно проводиться роз’яснювальна робота серед населення, медпрацівників щодо медичної реформи.

Леонід Бурлака – завідувач АЗПСМ розповідає, що умови роботи в амбулаторії чудові, а колектив дружній та працює на якісний результат.
-Наша амбулаторія обслуговує 2 529 пацієнтів Великої Кісниці, в тому числі 314 дітей. З 1 квітня ми почали працювати в програмі «Лікар в кожну родину». За цей час уже підписано 2 186 декларацій. Це позитивні результати, - говорить завідувач АЗПСМ.

Медик пояснює: оскільки, на двох лікарів ліміт пацієнтів не вичерпаний – вони планують надавати допомогу ще й жителям села Цекинівка, що неподалік. Для цього є всі умови – транспорт, бажання лікарів, повна забезпеченість медикаментами та можливості лабораторії.

На базі амбулаторії пацієнти лікуються у денному стаціонарі, проходять необхідні обстеження в сучасній лабораторії. Також у закладі є дитячий кабінет щеплення та кабінети лікаря.

-У лабораторії проводять загальний аналіз крові, перевірку крові на холестерин та рівень глюкози. Також у пацієнтів є можливість зробити електрокардіограму та виміряти, вагу індекс маси тіла. Ми проводимо швидкі тести на ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити, тропоніни. І все це безоплатно, завдячуючи змінам у системі охорони здоров’я, - додає Леонід Бурлака.

Головний лікар Ямпільського районного медичного центру первинної медико-санітарної допомоги впевнена, що успіх приходить туди, де не бояться змін та вміють навчатися новому.

- Зміни у медичній галузі - це позитивні кроки насамперед для самого пацієнта, адже він має право вільно обирати лікаря, якого вважає кваліфікованим та якому довіряє. Також позитивним є те, що  послуги, які отримує пацієнт на первинному рівні безкоштовні. За послуги сплачує НСЗУ. Додам, що від кількості пацієнтів залежить забезпечення фінансами самого лікаря. Така система дозволила значно підвищити оплату праці лікарям, а це від 11 тисяч до 18 тисяч гривень. Фінансування закладу, яке надходить від НСЗУ дозволить відпрацьовувати здорову конкуренцію між лікувальними установами, -  ділиться власними думками головний лікар Галина Плахотна.

Фахівець додає, що скоро запрацює система електронного рецепта та електронної картки. Для кожного лікаря це означає зекономлений час на якісну роботу з пацієнтами та створення можливості доступу до інформації про процес лікування та діагностики на будь-якому рівні меддопомоги і  в будь-якій точці держави.