Психічне здоров'я є невід'ємною частиною і найважливішим компонентом здоров'я. Воно визначається як стан благополуччя, при якому кожна людина може реалізувати свої здібності і власний потенціал, протистояти звичайним життєвим стресів, продуктивно і плідно працювати і робити внесок в життя своєї спільноти. В цьому позитивному сенсі психічне здоров'я є основою благополуччя кожної людини і ефективного функціонування всього співтовариства.

Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що в наші дні на планеті існують більше 450 мільйонів людей, які страждають психічними захворюваннями, кожна друга в світі людина має шанс захворіти психічним розладом протягом життя. Більшість з них — це особи з межовими психічними розладами.

Саме розповсюджене психічне захворювання — депресія. За прогнозами ВООЗ, до 2020 року вона займе перше місце серед захворювань за тривалістю непрацездатності у році. В даний час страждають депресією 26% жінок і 12% чоловіків.

В західних країнах кожна сьома людина є або параноїком/шизофреніком, або схильна до депресій і алкоголізму, що нерідко закінчується вчиненням злочинів чи суїцидами. Причому, більшість людей, які страждають від психічних розладів, що не мають доступу до необхідного їм лікування. До того ж психічні розлади — фактори ризику розвитку інших хвороб (ВІЛ, серцево-судинні захворювання, діабет та ін), а також нанесення ненавмисних і навмисних травм.

Тому одним з головних завдань Всесвітнього дня психічного здоров'я є скорочення поширеності депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії, розумової відсталості.

Провісниками психічних захворювань є стреси... 

Зростанню захворюваності сприяють інформаційні перевантаження, політичні і економічні катаклізми в країні, а провісниками захворювань є стреси.

Сучасне життя саме по собі спонукає до стресів: зміни в житті політичному, економічному, негаразди на роботі, та й просто поїздка в громадському транспорті призводять до того, що людина зі своїми стресами починає миритися, а так і до депресії недалеко. Стреси стали складовою частиною життя сучасної людини. Люди борються з ними, не замислюючись про те, що потрібно не боротися, а не допускати їх.