За словами заступника директора Департаменту, Надії Марусяк, проблема з ендокринними патологіями в області залишається актуальною. За її словами кількість осіб, у яких виявлені хвороби ендокринної системи склала більш як 15 % від усього населення області.

-Необхідно профілактувати такі захворювання та виявляти їх на ранніх етапах. Важливо, щоб у такому напрямку  допомагали працювати лікарі закладів первинної допомоги, - додала заступник очільника Департаменту.

Під час наради фахівці зазначили, що найбільша кількість пацієнтів із порушенням ендокринної системи страждає на розлади  щитоподібної залози, а це понад 43%.

-Поширеним є також ожиріння. Ним страждають близько 30% пацієнтів. І третє місце у списку ендокринних хвороб займає цукровий діабет, - розповідає головний лікар Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного Центру Пилип Прудиус.

Щодо районів, то найкраще виявляють цукровий діабет та інші ендокринні патології у Могилів-Подільському, Піщанському та Теплицькому районах.

Учасники колегії окремо зупинились на реімбурсації (відшкодуванні вартості) інсулінів.

За словами Пилипа Прудиуса, з початку року в аптеках області відпущено більш як 63 тисячі рецептів. Ефективно у цьому напрямку спрацювали лікарі та аптеки Могилів-Подільского району.

Важливим питанням для обговорення стала робота подіатричної служби в районах. Головний лікар ендокринологічного Центру наголосив, що для покращення якості лікування та життя пацієнтів, які живуть з цукровим діабетом є потреба в створенні подіатричних кабінетів, де б фахівці надавали кваліфіковану допомогу людям з діабетичною стопою та іншими проблемами.

-Сьогодні така служба створена в Вінницькому ендокринологічному Центрі, Іллінецькому районі, а також у Вінницькій міській клінічній лікарні №1, -говорить Пилип Прудиус.

Учасники засідання підбиваючи підсумки, зазначили, що для ефективної роботи ендокринологічної служби в медичних закладах області необхідна тісна співпраця усіх ланок охорони здоров’я, фармації та місцевих органів влади.