Нинішнього року Вінниччина не стала винятком і приєдналася до відзначення Дня серця, провівши на базі обласного дитячого кардіоревмасанаторію акцію «Дім, де серце живе».

Участь у акції взяли співробітники й діти, що знаходяться на санаторно-курортному лікуванні у Вінницькому кардіоревмосанаторії, батьки, педагогічні працівники, громадські організації, фахівці Обласного Центру здоров’я.

На відкритті акції були присутні заступник директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Надія Марусяк, заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк, депутат обласної Ради, голова постійної комісії з питань освіти, культури, сім’ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини Людмила Станіславенко.

-Всі хвороби – тимчасові. Прийде час і ви одужаєте. Я бажаю, щоб ваші серця билися швидше лише від радості, добра і позитиву. Щоб ви завжди знаходили підтримку та любов серед своїх друзів і рідних. Головне – займайтеся тими видами спорту, які вам допоможуть оздоровитися і виконуйте поради ваших вихователів та лікарів», – зазначив Михайло Кременюк.

Він також побажав керівництву та колективу закладу успішної діяльності, взаєморозуміння та злагоди у спільній справі надання допомоги тим, хто її потребує.

В рамках відзначення Всесвітнього Дня Серця було організовано ранковий бранч – круглий стіл «Мода на здоров’я: раціональне харчування». Тему обговорили в колі лікарів-педіатрів, лікарів-кардіоревматологів, ендокринолога-дієтолога, фітнес-тренера, інструктора з лікувальної фізкультури, психологів, педагогів та батьків.

За словами Тетяни Бондаренко - начальника відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню обласного ДОЗ,  серцево-судинні хвороби стосуються не лише дорослих, але й дитяче населення. На жаль, з кожним роком вади серця «молодшають».

-Нині в області нараховується більш як шість тисяч дітей, хворих на патології судин і серця. На превеликий жаль, 25 % дітей з них отримують проблеми зі здоров’ям протягом шкільного віку. Завдання освітян, медиків та батьків бути максимально поінформованими, щоб попередити ті чи інші хвороби», - додає фахівець.

Нині у школах Вінниці поступово впроваджуються ідеї здорового харчування, фізичної активності, співпраці викладачів та медичних працівників.

-Головне - донести ці ідеї не лише до учнів, але й до їхніх батьків. Адже як би ми не навчали дітей в школі, вони часто переймають досвід старших», - зауважила заступник директора з виховної роботи ЗОШ № 27 Ірина Михайлова.

Окрім круглого столу охочі могли приєднатися до квесту, мета якого була відновити розбите серце. Учасникам пропонували відвідати різні локації, виконати певні завдання, пов’язані зі здоровими звичками, правильним харчуванням. Якщо команда виконувала завдання правильно – отримувала частинку серця. Перемогу отримала та команда, яка зібрала найбільше таких частинок.

Просто неба всім учасникам пропонували трав’яний чай, на гостей свята очікували майстер-класи, флешмоби. Кожен охочий отримав змогу виміряти артеріальний тиск та отримати консультацією від фахівців Центру здоров’я щодо заходів для зменшення захворюваності на серцево-судинну патологію.