Як вберегти дітей від такого інфекційного захворювання та не захворіти самому – на ці питання відповідали фахівці Департаменту охорони здоров’я ОДА.

 Ніхто не застрахований від захворювання, а тим паче від ускладнень, говорить  Тетяна Бондаренко – начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню обласного Департаменту охорони здоров’я.

 -В області з початку проти кору щеплено 60% дитячого населення, але ситуація залишається нестабільною. Так у Шаргородському районі, зокрема в навчальних закладах, було зафіксовано два спалахи кору, - розповідає Тетяна Бондаренко, -Спалахи –  це захворювання трьох і більше дітей одному колективі або родині. Усі, хто захворіли - або були вакциновані з порушеннями календаря щеплень, або ж не вакциновані зовсім. На щастя летальних випадків не було зафіксовано.

 Кір несе за собою ускладнення, основними з яких є запалення легень (пневмонії) та запалення мозку (вірусний енцефаліт). Тетяна Бондаренко також додала, що антибіотиками кір не лікується, тому єдиний вихід – вакцинація.

 -Якщо декілька років тому ми мали проблеми з наявністю вакцин, то станом на 2018 рік область стовідсотково забезпечена усіма необхідними препаратами для щеплення, - говорить Ольга Задорожна  - начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню, - У лікувальних закладах області наявні 25 тисяч доз вакцини проти кору. Цього вистачить як для дітей, так і для дорослого населення. На сьогодні в наявності також 41 тисяч доз вакцини для профілактики гемофільної інфекції, 125 тисяч – від кашлюка, дифтерії і правця, 72 тисяч – від гепатиту В, а також 172 тисяч доз дифтерійного анатоксину, зауважила фахівець.

 Найчастіше спалахи інфекційних хвороб трапляються у дитячих колективах. Відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється. Якщо  щеплення проводилася з порушенням календаря вакцинації, рішення щодо відвідування навчального закладу прийматиме консиліум  відповідних лікарів.

 На завершення зустрічі, Ольга Задорожна  акцентувала увагу на персональній відповідальності батьків за життя та стан здоров'я дітей. У свою чергу, Тетяна Бондаренко зауважила, що в області є усі можливості для вакцинації як дитячого, так і дорослого населення.