Конференція з міжнародною участю присвячена 60-річчу від дня створення відділення нейрохірургії Вінницької обласної психоневрологічної лікарні ім. акад. Ющенка.

Під час відкриття наголошували на необхідності удосконалення нейрохірургічної служби, профілактиці інсульту голова обласної Ради Анатолій Олійник, директор ДУ «Інститут нейрохірургії ім.. акад. А.П. Ромоданова НАМН України», академік НАМН України, доктор медичних наук, професор Євгеній Педаченко та заступник директора Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Надія Марусяк.

Анатолій Олійник вручив очільнику нейрохірургічного відділення Валерію Ольхову сертифікат на отримання комплекту обладнання для медичних втручань вартістю 650 тис. грн., яке придбано за рахунок коштів обласного бюджету.

Зауважимо, що 60 років назад, а саме 20 листопада 1958 року на базі обласної психоневрологічної лікарні ім.акад. Ющенка було засновано одне з перших відділень нейрохірургії в Україні.

До 1958 року пацієнти області могли отримати даний вид допомоги лише в республіканських центрах або ж консультантами, що приїжджали на запрошення вінницьких фахівців.

В ході конференції фахівцями буде обговорено ряд питань, зокрема сучасний стан надання нейрохірургічної допомоги при мозковому інсульті в Україні та стандарти діагностики та лікування даного захворювання.

Варто відзначити, що з 1986 року відділення очолює Валерій Ольхов, кандидат медичних наук, доцент кафедри неврології з курсом нейрохірургії Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова.

У відділенні працюють 9 лікарів-нейрохірургів, з них 6 мають вищу кваліфікаційну категорію і 2 – першу.Також у відділенні працюють 22 кваліфіковані медичні сестри.

Щорічно лікарі відділення підвищують свою кваліфікацію на закордонних освітніх майстер-класах та виступають лекторами на Всеукраїнських, європейських та всесвітніх конгресах, а також займаються проведенням науково-практичних міжрайонних конференцій для лікарів нашої області.

На сьогоднішній день за рейтинговими показникам роботи Вінницьке обласне нейрохірургічне відділенням є флагманом в Україні.

На базі 20 нейрохірургічного відділення щорічно виконується майже 1500 хірургічних втручань. Даний вид медичної допомоги завжди був пріоритетом. Протягом останніх років для нейрохірургічного відділення за кошти обласного бюджету придбано операційний мікроскоп. З використанням операційного мікроскопу виконано 203 хірургічних втручань при новоутвореннях центральної нервової системи, та 10 операцій при  складних аневризмах судин головного мозку.

Також за допомогою даного сучасного обладнання є можливість малоінвазивного та безпечного хірургічного доступу до найскладніших та глибинних структур головного мозку, що значно покращує якість лікування та життя пацієнтів.