Представники ЮНІСЕФ розповіли, яка загроза нависла над одним з найважливіших природних ресурсів. З усієї кількості води на планеті лише 3% є прісною.

З кожним роком її кількість зменшується, виною цьому – індустріалізація, глобальне зростання населення та зміни клімату. 25% людей, які живуть у зонах воєнних конфліктів, страждають від дефіциту води.

Один  мільярд людей досі не мають доступу до чистої і безпечної питної води. 30 мільйонів осіб у Нігерії, Сомалі, Південному Судані та Ємені потерпають від спраги, 14,6 мільйонів з них – діти. Щорічно від хвороб, що передаються водою, помирають понад 5 млн осіб. Це в 10 разів більше убитих у війнах. За прогнозами екологів, майже половина населення світу відчує гострий дефіцит води до 2030 року.

Щодо стану справ в Україні, то за запасами місцевих водних ресурсів (1 тис. кубічних метрів на людину) вона, хоча і входить до десятка країн, де є найчистіша питна вода, водночас є однією з найменш забезпечених питною водою країн в Європі. Тому для нашої держави проблема води — одна з найактуальніших.

Світовий тиждень води триватиме до 31 серпня. МОЗ України нагадує, чому так важливо пити воду і скільки рідини потребує організм дітей і дорослих.

 Найкраще втамовує спрагу вода, тому передусім важливо пити звичайну воду і напої, які не містять багато калорій. Достатнє вживання води щодня допомагає подолати хронічну втому, стрес, покращує роботу мозку та всього організму.  

Немає єдиної для усіх норми споживання води. На потреби організму в рідині впливають різні фактори: індивідуальні особливості, рівень фізичної активності, температура навколишнього середовища, кліматичні умови тощо. Головним сигналом та контролером споживання води для дітей і дорослих є відчуття спраги.

 Орієнтовна норма рідини в день для дорослої людини  становить 4% від загальної маси тіла. Тобто для людини вагою  70-75 кг цей показник становитиме 2800 – 3000 мл/день.

 Загальні рекомендації для дітей та підлітків залежать від віку:

  • від 1-4 років: від 2-4 склянок;
  • 4-8 років: 5 склянок;
  • 9 -13 років: 7-8 склянок;
  • 14 і більше: від 8 до 11 склянок (https://goo.gl/inSjGL).

 Денну норму води діти і дорослі муть отримати не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів: овочів, фруктів, супів тощо.

Дослідники вважають, що чим більше ми дізнаємося про неї, тим більше нових таємниць відкривається перед нами. Проте чи не найголовніша таємниця води вже давно розкрита. З впевненістю можемо сказати, що вода це основа життя, не було б її — не було б і нас. Кожному варто подбати про чистоту води, адже від цього залежить наше життя і здоров’я.