Про роботу психіатричної служби на прикладі Вінницької обласної психоневрологічної лікарні ім.акад. О.І.Ющенка розповіла головний лікар закладу Софія Кучерук.

За її словами на обліку в лікувальному закладі станом на перше січня 2018 року перебуває 31 366 жителів області, що страждають на психічні розлади. Їм надається амбулаторна та високоспеціалізована медична допомога.

Про роль «вторинки» в умовах реформування медицини говорила директорка Департаменту охорони здоров’я ОДА Людмила Грабович. Вона наголосила, що наступного року зміни чекають і на заклади вторинного рівня медичної допомоги.

Вона зауважила, що заклади первинного рівня, що уклали угоду з Національною службою здоров’я України, отримують вже не державну медичну субвенцію, а кошти за надані послуги з програми державних гарантій медичного обслуговування населення: 370 грн. - на пацієнта, який підписав декларацію з лікарем, з урахуванням відповідних коефіцієнтів, та 240 грн. - на пацієнта, що прикріплений, але декларацію ще не уклав.


-В області нараховується 47 закладів первинної медичної допомоги, до складу яких входять 328 лікарських амбулаторій та 819 фельдшерсько-акушерських пунктів. Із 47 закладів первинки 44 змінили свою організаційно-правову форму і стали комунальними неприбутковими підприємствами. Не внесені до Державного реєстру фізичних та юридичних осіб як комунальні неприбуткові підприємства лише три заклади первинного рівня,  - говорить Людмила Грабович.


Директор департаменту акцентувала увагу, що, згідно із Законом України «Про відкритість використання публічних коштів», має бути виконана вимога про оприлюднення на сайтах закладу та його власника всієї інформації про організаційну структуру закладу, установчі документи, всю фінансово-економічну звітність, включаючи угоди з Національною службою здоров’я України, та закупівлі, що проводить установа.

 

Прес-Служба ДОЗ ОДА