За її словами, це найкращий показник в державі, а Вінницька область утримує першість за кількістю укладених декларацій.

Посадовець наголосила, що з першого липня 2018 року заклади первинного рівня, що уклали угоду з Національною службою здоров’я України,  отримуватимуть вже не державну медичну субвенцію, а кошти за надані послуги з програми державних гарантій медичного обслуговування населення: 370 грн. - на пацієнта, який заключив декларацію з лікарем, з урахуванням відповідних коефіцієнтів, та 240 грн. - на пацієнта, що прикріплений, але декларацію ще не уклав.      

В області нараховується 47 закладів первинної медичної допомоги, до складу яких входять 328 лікарських амбулаторій та 819 фельдшерсько-акушерських пунктів.

 -Із 47 закладів первинки 44 змінили свою організаційно-правову форму і стали комунальними неприбутковими підприємствами. Не внесені до Державного реєстру фізичних та юридичних осіб як комунальні неприбуткові підприємства лише 3 заклади первинного рівня. Термін їх перетворення – до другого вересня 2018 року , - відзначила Людмила Грабович.

Директор департаменту акцентувала увагу, що, згідно із Законом України «Про відкритість використання публічних коштів», має бути виконана вимога про оприлюднення на сайтах закладу та його власника всієї інформації про організаційну структуру закладу, установчі документи, всю фінансово-економічну звітність, включаючи угоди з Національною службою здоров’я України, та закупівлі, що проводить установа.

НСЗУ фінансуватиме тільки лікарів та медичних сестер загальної практики сімейної медицини, в той час як адміністративно-господарський персонал утримуватиметься коштом місцевих органів влади.

Прес-служба ДОЗ ОДА

Фото: Сайт ОДА