Гасло цього дня - «Діагностувати і лікувати гепатит». Зусилля сучасних медиків направлені на профілактику, діагностику та лікування захворювання по всьому світу.

Існує п'ять типів вірусів (A, B, C, D і E), які викликають гепатит. Гепатит B на сьогоднішній день є найнебезпечнішим і навіть смертельним.

Найнебезпечнішими вірусами гепатиту є гепатити В і С. Такий статус у цих вірусів неспроста, тому що якщо не виявити захворювання вчасно і відразу ж не почати лікування, хвороба переходить у хронічну форму, що найчастіше закінчується цирозом печінки і летальним випадком. Крім того, не підозрюючи про свій статус, такі люди є розповсюджувачами інфекції.

Згідно зі статистичними даними в усьому світі гепатитом В заражено понад 2 млрд. чоловік. І п'ята частина з них має хронічну його форму. Незважаючи на таке широке поширення вірусу про гепатит говорять не так вже й часто, як, наприклад, про ВІЛ інфекції. До речі, вірус гепатиту В заразніший за ВІЛ у 100 разів!

Гепатит А передається контактним шляхом через немиті руки, заражені вірусом предмети або брудну воду. Тому не дивно, що найчастіше спалахи захворювання цією інфекційною хворобою спостерігаються саме в дитячих колективах у теплу пору року.

Деякі вважають, що гепатити груп В і С - захворювання наркоманів і алкоголіків, проте це не так. Так, передаються ці віруси найчастіше через кров і незахищений статевий контакт, але «підхопити» їх може абсолютно кожен, наприклад, у косметичному салоні після проколювання вух, процедури манікюру (якщо майстер погано простерилізував інструменти), під час переливання крові в лікарні, під час пологів і у стоматології.

Гепатит С - виліковний повністю. Ти здивуєшся, але, виявляється, є люди, які перенесли це захворювання в прихованій формі і при цьому одужали без спеціального медичного втручання. Однак таких людей - одиниці.

На відміну від гепатитів інших типів гепатит В - не піддається лікуванню, але в той же час від нього можна захиститися, зробивши щеплення. У нашій країні вакцинація дитини від цього типу вірусу відбувається в перший день після народження відповідно до національного календаря щеплень. Також існує вакцина і від гепатиту А. Від інших же типів вірусу вакцину поки не винайшли.

 Ранні симптоми всіх цих вірусів майже однакові:

-слабкість,

-нудота,

-блювота,

-біль у животі,

-жовтушність шкіри.

У багатьох країнах, що розвиваються, тип вірусу не визначають під час діагностики, і в 90% випадків вдаються до симптоматичного лікування, щоб позбутися інфекції. Якщо гепатит не лікувати, він може серйозно зашкодити організму, викликати цироз печінки і рак цього органу.

Як можна заразитися гепатитом?

Цей підступний вірус, як і ВІЛ, передається від контакту з кров'ю або іншими фізіологічними рідинами організму хворої людини. Але ВГ у 50-100 разів більш заразний, ніж ВІЛ.

Шляхи передачі вірусу гепатиту В:

-від мами новонародженому під час пологів;

-нестерильні ін'єкції і переливання крові;

-незахищений секс.

До повсюдного застосування вакцини від гепатиту В багато дітей у країнах, що розвиваються, заражалися цим вірусом.

Як захиститися від захворювання?

Захистити себе і сім'ю від гепатиту В можна за допомогою ефективної вакцини. Щеплення від гепатиту В зробили понад мільярду пацієнтів, і воно довело свою ефективність у 95% випадків.

Таке упущення з боку медиків може призвести до катастрофічних і навіть небезпечних для життя наслідків, особливо якщо вірус, що викликає ці симптоми, виявився гепатитом B.

Гасло цього дня - «Діагностувати і лікувати гепатит». Зусилля сучасних медиків направлені на профілактику, діагностику та лікування захворювання по всьому світу.

Існує п'ять типів вірусів (A, B, C, D і E), які викликають гепатит. Гепатит B на сьогоднішній день є найнебезпечнішим і навіть смертельним.