В умовах інсультного відділення №22 ця високотехнологічна методика втілена в лікувальний процес з 2007р., та сьогодні є рутинним методом лікування, яким володіють всі лікарі - неврологи інсультного відділення №22.   

Колектив інсультного відділення впевнено утримує позиції лідера по застосуванню тромболітичної терапії в Україні. Така наполеглива праця помічена не тільки в державі,  але й відмічена відзнаками  міжнародних  організацій (ANGELS).     

Результатом активного проведення «Школи по профілактиці інсульту» у Вінницькій області стало зміна маршрут пацієнта з  підозрою на інсульт, введена пренотифікація (попередня телефонограма). Такий крок дозволив  збільшити кількысть пацієнтів, доставлених в межах «терапевтичного вікна».

Остаточне рішення щодо застосування тромболітичної терапії у пацієнтів з ішемічним інсультом приймає черговий лікар – невролог інсультного відділення після проведення нейровізуалізації та огляду пацієнта згідно затвердженого протоколу.

Так, за шість місяців 2017р. в межах «терапевтичного вікна» доставлено з  Вінниці та Вінницької області 162 пацієнти, з них  42 пацієнтам проведена процедура тромболізису.

Відповідно в 2018р.  доставлено 183 пацієнти, проведено 50 процедур тромболізису.

 

Хотілося б відмітити активність медичних працівників первинного контакту таких районів Вінницької області, з яких була доставлена найбільша кількість пацієнтів  в межах 3 год. («терапевтичне вікно»):  

Сподіваємось на кращу співпрацю з Липовецьким, Літинським, Барським, Козятинським, Тиврівським районами.    

Завідувачка інсультним відділенням № 22

Вінницької обласної психоневрологічної лікарні

ім. академіка О. І. Ющенка

заслужений лікар України

Тетяна Височанська