Василь Железняк, начальник КУ «Інформаційно-аналітичний центр медичної статистики Вінницької області», підкреслив, що до кінця року всі заклади повинні стати комунальними неприбутковими підприємствами та укласти договори з НСЗУ. Також презентував присутнім невідкладні завдання, які мають виконати заклади первинного рівня.

    Варто зазначити, що НСЗУ діє в рамках закону «Про фінансові гарантії». Тому ФАПи повинні забезпечуватись на рівні місцевого бюджету, адже вони є долікарською допомогою. Складаючи штатний розклад, лікарі повинні звернути увагу аби назви професій відповідали діючому класифікатору.

    Людмила Поліщук, начальник відділу фінансування та економіки ДОЗ ОДА, підкреслила, що фінансування з НСЗУ не буде, поки заклад не отримає ліцензію. Потім, щоб розпочати свою роботу, заклад повинен проаналізувати діючу структуру та вирішити її спроможність. В обмежені терміни затвердити штатний розклад, положеня про преміювання та розробити фінансовий план.

   Присутні розглянули оплату праці для медичних працівників, обговорили кроки для ефективної роботи закладу. Також кожен отримав відповідь на своє запитання.

  Успішний розвиток закладу залежатиме від якісного виконання прописаних завдань. Департамент охорони здоров’я має на меті перевірити як здійснюється фінансування у ЦПМСД області, які отримали кошти від НСЗУ. За словами Людмили Грабович до 30 липня буде перевірено кожен заклад.

  Нагадаємо, що у 2018 році базовий тариф за обслуговування одного пацієнта складає 370 грн на рік. До цього базового тарифу застосовуються коефіцієнти залежно від віку. Зокрема, за обслуговування дитини віком до 5 років лікарня отримає 1480 грн на рік. А за обслуговування пацієнта, старшого за 65 років — 740 грн. У середньому тариф за обслуговування однієї людини за новою системою становить 550 грн і це майже вдвічі більше, ніж за субвенцією.

Прес-служба  ДОЗ ОДА