Усі лікарі «первинки» забезпечені глюкометрами, пульсоксиметрами, кардіографами та комп’ютерною технікою, а декларування відносин лікаря з пацієнтом відбувається спокійно, у звичному режимі.

Лариса Сидоренко – головний лікар Мурованокуриловецького районного медичного центру первинної медико-санітарної допомоги розповідає, що лікарів вистачає на всіх, але існує потреба в автотранспорті:

- На базі центру є все, що потрібно «первинці» – кардіографи, пульсоксиметри, глюкометри, також оснащена сучасна лабораторія, де ми проводимо необхідні обстеження. Лікарня має у своєму складі кабінет невідкладної допомоги, який працює сім днів на тиждень, тому – з'явилась потреба в автомобілі, який би значно скоротив час доїзду до пацієнтів та наблизив медичну допомогу.

Сімейні лікарі проводять профілактичні бесіди з пацієнтами щодо серцево-судинних хвороб, гіпертонії, цукрового діабету. У закладі функціонує денний стаціонар. Стаціонарні ліжка також працюють і в амбулаторіях.

Мурованокуриловецький ЦПСМД один з небагатьох лікувальних закладів, де зберігалась педіатрична служба. На базі лікарні працює відділення дитячої консультації, де педіатри надають допомогу маленьким мешканцям району. У відділенні є кабінет щеплень, оглядовий кабінет, лабораторія.

За словами Лариси Сидоренко місцеві органи влади тісно співпрацюють з медичними закладами. Завдяки такій співпраці кожен лікар медзакладу забезпечений комп ютером, технікою, виділяються кошти на медикаменти. Починаючи з другого квітня, у закладі стартувала кампанія «Лікар в кожну родину».

-Наш заклад одним із перших виконав усі умови, аби підписати договір із Національною службою здоров’я. Завдяки співпраці з міською владою заклад перетворився у комунальне некомерційне підприємство й уже отримав фінансування. А це 900 тисяч гривень. Якби договір не укладали, фінансування було значно меншим. У кожній амбулаторії, та й у Центрі є інформація про лікарів, вона знаходиться біля реєстратури, також у нас розміщені спеціальні наліпки «Тут можна обрати лікаря». Наразі  близько 60% населення району визначилось із медичним супроводом. Сподіваємось, надалі кількість декларацій збільшиться. Наш заклад працює у звичному, спокійному режимі, - додає головний лікар.

З медичним супроводом продовжують визначатися у Вищеольчедаївській амбулаторії загальної практики-сімейної медицини. Тут активно проводиться роз’яснювальна робота серед населення, медпрацівників.

Олег Тарановський працює сімейним лікарем в амбулаторії уже два роки. Каже, що умовами і колективом задоволений.

-Я обслуговую десь біля двох тисяч пацієнтів, серед яких і дитяче населення. Наразі в амбулаторії уклали 1230 декларацій, - розповідає лікар.

Амбулаторія обслуговує жителів трьох сіл, а це більш як дві тисячі мешканців. Тут є денний стаціонар, сучасна лабораторія, дитячий кабінет щеплення та кабінети лікаря.

- Вільний вибір лікаря, - це позитивні кроки насамперед для самого пацієнта, адже він має право вільно обирати лікаря, якого вважає кваліфікованим та якому довіряє. Від кількості пацієнтів залежатиме забезпечення фінансами самого лікаря. А фінансування закладу, яке надходить  від НСЗУ дозволить відпрацьовувати здорову конкуренцію між лікувальними установами. І для лікарів є стимул покращувати свої навички та кваліфікацію, - ділиться власними думками Лариса Сидоренко.