Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму вони потрапляють з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки. Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

  За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, кількість спалахів, спричинених збудниками гострої кишкової інфекції (ГКІ) як бактеріальної, так і вірусної етіології, зросло. З початку 2018 року, станом на 6 липня, в Україні зареєстровано 77 спалахів ГКІ, з них ротавірусного ентериту – 28, сальмонельозу – 20, ГКІ невстановленої етіології – 19, ГКІ встановленої етіології – 10. За аналогічний період 2017 року було зареєстровано 72 спалахи. 

   Клінічні прояви хвороби: підвищення температури, нудота, блювання та розлад шлунково - кишкового тракту.

                                         Профілактика харчових отруєнь                            

     З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно:

  • не вживати продуктів і напоїв, які викликають сумнів щодо їх доброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не готувати продукти із запасом, приготовлені страви вживати відразу. Зберігання без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
  • не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні);
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водоспоживання;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;
  • обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

  Ці дуже прості правила профілактики допоможуть уникнути харчових отруєнь. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Пам’ятайте, самолікування небезпечне для вашого здоров’я! 

Прес-служба ДОЗ ОДА