На території об’єднаної громади створений комунальний заклад «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Іллінецької міської ради, в складі якого функціонує 4 амбулаторії загальної практики сімейної медицини (Іллінецька, Жорницька, Сорочанська, Тягунська) та 13 фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктів, які забезпечені усім необхідним медичним обладнанням та інвентарем. Вони обслуговують понад 19 тисяч жителів об’єднаної громади.

Бабушок

    - З початку заснування закладу у 2016 році штат працівників залишився незміним, - розповідає Олександр Бабушок головний лікар комунального підприємства Центр первинної медико-санітарної допомоги Іллінецької міської ради. - У центральній амбулаторії працює 10 сімейних лікарів. Також ми маємо лікаря-педіатра. За рахунок коштів місцевих бюджетів ми навчаємо трьох майбутніх лікарів в медуніверситеті ім. Пирогова

   Варто зазначити, що Іллінецький ЦПМСД один із перших виконав усі умови, аби підписати договір із Національною службою здоров’я. Завдяки співпраці з міською владою заклад перетворився у комунальне некомерційне підприємство. Із Національної служби здоров’я було отримано більше 200 тис гривень по червоному списку та більше 800 тис прийшло тільки на липень місяць разом із зеленим списком. На разі заклад виконав усі фінансові та юридичні умови й чекає на ліцензування

    Велику увагу охороні здоров'я приділяє депутатський корпус та міська влада.

Трохимець

   Як зазначає Людмила Трохимець, заступник міського голови з гуманітарних питань, минулого року було виділено близько мільйона гривень для ремонту амбулаторій, адміністративного приміщення ЦПМСД, було придбано комп’ютерну техніку та автомобіль для потреб медичного закладу. В цьому році планується утеплення Іллінецької амбулаторії та ремонтні роботи у сільських амбулаторіях та ФАПах.

   В Іллінецькому ЦПМСД є кабінет функціональної-діагностики. Тут пацієнти мають можливість зробити електрокардіограму. За допомогою спірографа, проводиться спостереження функціонування легенів. Також є апарат контролю маси тіла, який допомагає скорегувати дієту для групи пацієнтів, які мають серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, ожиріння. У закладі функціонує лабораторія, де проводиться комплекс загальних та біохімічних обстежень. За кошти місцевого бюджету придбано рентгенапарат.

  Роботу закладу оцінили не лише місцеві, але й жителі з сусідніх районів, зокрема Липовецького та Оратівського. Сучасна апаратура та досвідчені фахівці – те, що потрібно для якісного медичного обслуговування.

  Станом на 2 липня у ЦПМСД Іллінців декларацію з лікарем підписали понад 66% населення. 

 Тягунська амбулаторія ЗПСМ обслуговує жителів сіл Тягун та Володимирівка. На базі денного стаціонару проводяться внутрішньо-м’язеві та внутрішньо-венні маніпуляції. Як зазначає Юлія Флорінська, завідуюча Тягунської амбулаторії, тут обслуговується 1037 осіб, з них 205 дітей та 7 дітей до 1 року. З наступного року у нас планується збільшення населення, за рахунок дооб’єднання сіл.

  Два рази на тиждень жителі с.Тягун мають можливість безкоштовно відвідати стоматолога. Тут проводиться лікування, пломбування, видалення зубів. Стоматологічний кабінет функціонує завдяки СТОВ «Україна» (закуплено стоматологічне обладнання та проводиться оплата праці фахівця).

      Працівники ФАПів здійснюють амбулаторний прийом хворих, надають медичну допомогу на дому, забезпечують патронат вагітних жінок та дітей до 1 року, проводять санітарно-просвітницьку роботу серед населення.

    На відповідно якісному рівні функціонує і ЦРЛ, яка обслуговує більше 37 тисяч жителів. У структурі закладу налічується десять відділень: акушерсько-гінекологічне, хірургічне, відділення анестезіології та інтенсивної терапії, травмотологічне, терапевтичне, дитяче, інфекційне, неврологічне, харчоблок, клініко-діагностична лабораторія. У денному стаціонарі щорічно отримують допомогу понад 700 пацієнтів.

        Крім цього у лікарні функціонує кабінет ЛФК. Сюди лікарі направляють хворих на лікувальну фізкультуру.

       Відділення інтенсивної терапії розраховане на шість ліжок. За рік тут лікується близько 400 пацієнтів.

Притула

   - Ми надаємо допомогу хворим будь-якого профілю, які потребують інтенсивної терапії чи штучної вентиляції легень, можливо реанімації. А саме: хірургічний профіль, гострий коронарний синдром, інфаркти, важкі гіпертонічні кризи, опіки. Маємо апарат штучної вентеляції легень, - розповідає Олександр Притула, завідувач відділенням інтенсивної терапії ЦРЛ.

Масленчук

      За словами Миколи Масленчука, головного лікаря ЦРЛ, заклад повністю забезпечений кадрами.

    За кошти районного бюджету за останні два роки було проведено  капітальний ремонт по заміні даху (покрівлі) хірургічно-травматологічного та поліклінічного відділень. Зроблено капітальний ремонт будівлі старого терапевтичного відділення (клініко-діагностична лабораторія), проведено гідрохімічне очищення системи опалення по будівлі поліклінічного відділення. Завершенно капітальний ремонт неврологічного відділення. Всі приміщення закладу облаштовані пандусами для інвалідів. Придбано інвентар для неврологічного відділення. Крім цього закуплено необхідну медичну апаратуру та обладнання.

    В 2017 році проводилась закупівля медичного обладнання за кошти субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток Іллінецької ЦРЛ на суму 389 070 грн.

    Заклад активно бере участь у конкурсі інвестеційних проектів за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у Вінницькій області. На разі підготовлений проект на придбання реанімобіля. Також готовий проект рішення сесій щодо перетворення закладу в комунальне некомерційне підприємство.

     Заклади повнопотужно включилися в реформування і вже видно позитивні результати.

Прес-служба ДОЗ ОДА