Про реабілітацію, соціальну адаптацію, лікування наркозалежних, а також про профілактику наркоманії говорили медики, журналісти, представники громадських організацій та правоохоронних органів. Усі вони в один голос кажуть, що в Україні немає практично жодного населеного пункту, де б не вживалися наркотики чи «психотропи».

- Наркоманія є однією з основних причин смертності та інвалідизації серед молодого населення, адже призводить по порушення діяльності всіх органів в тому числі нервової системи, - говорить головний лікар ВОНД «Соціотерапія» Павло Слободянюк, - Станом за шість місяців поточного року кількість хворих з розладами психіки, які вживали наркотики становить 1326 осіб. На жаль, до лікарів-наркологів звертаються у більшості випадків для того, аби знизити дозу, а не для лікування.

Павло Слободянюк додає, що Вінницька область є однією з кращих в Україні за показниками проведення замісної підтримувальної терапії.
-Цей метод лікування наркозалежності передбачає лікування ін’єкційних хворих. Він полягає у заміні нелегальних вуличних наркотиків на медичні препарати. Вони дозволяють мінімізувати шкідливі наслідки від вживання нелегальних наркотиків, покращити якість життя пацієнтів, - розповідає Павло Слободянюк.

За словами головного лікаря Вінницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ігоря Матковського, замісна підтримувальна терапія (ЗПТ) знижує кримінальну активність, а також запобігає поширенню ВІЛ-інфекції, гепатитів В і С, адже для цього не потрібна ін’єкція. Нині ЗПТ отримують 414 пацієнтів.

Основним напрямком боротьби з наркозалежністю – є її профілактика. І починати вживати «запобіжних заходів» потрібно ще з дитинства.
На цьому наголосила заступник головного лікаря з громадського здоров’я Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту населення Тамара Васильчук.

-За даними ВООЗ найбільша кількість наркозалежних в Україні  молоді лбюди до 25 років, чималий відсоток яких складають жінки. Тому ще змалечку батькам потрібно навчити дітей корисним звичкам. Зайняти їх час відвідуванням спортивних секцій, різноманітних гуртків. У цьому батькам повинні допомагати освітяни. Ми тісно співпрацюємо зі школами, дитячими садочками, коледжами у напрямку профілактики. У нас розроблені інформаційно-просвітницькі матеріали щодо протидії поширення у молодіжному середовищі соціально-небезпечних хвороб та формування звичок здорового способу життя, - говорить Тамара Васильчук.

У Вінниці, напередодні Міжнародного дня боротьби зі зловживаннями наркотиками та їх незаконним обігом, наркологічним диспансером та освітянами Вінниччини було проведено анонімне анкетування старшокласників місцевих шкіл. Метою такого тестування є визначення факторів, що впливають на їхнє здоров’я та спосіб життя. фахівці пообіцяли, що незабаром результати опитування проаналізують та оприлюднять.