Проте фахівці наголошують, що навіть додатково виділених коштів не вистачає на якісне лікування захворювання та профілактику його ускладнень. Що необхідно для вирішення таких гострих питань говорили учасники кругло столу «Перспективи покращення допомоги маленьким вінничанам з цукровим діабетом».

 -Наразі у Вінницькій області живуть 367 дітей з діабетом, у  Вінниці таких діток 105. Інноваційними засобами, такими як, наприклад, інсулінова помпа, що постачає інсулін в організм протягом усього дня і тому зникає необхідність робити дитині болісні багаторазові ін’єкції, взагалі не закуповується за кошти ні державного, ні місцевих бюджетів через свою високу вартість. Але варто  не боятися звертатися до місцевих громад, до ОТГ і пояснювати,  що такі питання стоять гостро і їх потрібно вирішувати,  – радить начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню обласного Департаменту охорони здоров’я  Тетяна Бондаренко.

Про необхідність співпраці з Департаментом освіти та Департаментом соціальної політики говорила  заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Світлана Стефанкова. Вона додала, що для забезпечення профілактики, діагностики та лікування діабету потрібна Національна програма, яка знаходиться лише на стадії розробки.

 Діти з цукровим діабетом та їх батьки стикаються у своєму повсякденному житті з безліччю інших труднощів, таких як, наприклад, відсутність спеціальних груп у дитячих садочках, непоінформованість про пільги та можливості для лікування і оздоровлення дітей, які доступні зараз.

Головний лікар Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного Центру Пилип Прудиус наголошує, що мета роботи громади не лише у лікуванні пацієнтів, але у їх соціальній адаптації.

-Ми започаткували спеціальні «Школи діабету», де навчаємо батьків та дітей, що діабет це спосіб життя. Спільно з Академією післядипломної освіти навчаємо педагогів як допомагати дітям із цукровим діабетом у школах та дитсадочках, - додав головний лікар.

Учасники круглого столу наголосили на тому, що в області проводиться потужна робота з діагностики та лікуванню «солодкої хвороби», але для покращення якості профілактики цієї недуги та отримання належної медичної допомоги потрібно вирішення цього питання на національному рівні.