Сьогодні, 17 лютого, у 16-й експозиційній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею з нагоди відзначення на Вінниччині Дня Героїв Небесної Сотні відбувся круглий стіл «Революція Гідності: вимір української ідентичності».

Модератори заходу: директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька та кандидат історичних наук, доцент кафедри культури, методики навчання історії та спеціальних історичних дисциплін Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Анатолій Войнаровський.

«Щорічно 20 лютого відповідно до Указу Президента України відзначають День Героїв Небесної Сотні. Серед Героїв Небесної Сотні – і наші земляки. Це люди, які повернули історію нашої держави в європейський вимір, але за це поплатились своїм життям. Герої Небесної Сотні, учасники Революції Гідності – це продовжувачі традицій тих вояків Української революції 1917–1921 років, визвольних змагань періоду Другої світової війни, учасників дисидентського руху», – зазначила у вступному слові до учасників круглого столу Катерина Висоцька.

«Серед Героїв Небесної Сотні троє уродженців Вінниччини: Максим Шимко, Леонід Полянський та Валерій Брезденюк. За громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції Гідності всім трьом посмертно присвоєно звання Герой України. Скільки б не минуло часу, я переконана, що людина живе, допоки живе пам’ять про неї. Пам’ятаймо ж наших Героїв. Не дозволимо забути події Революції Гідності», – відзначила директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації Світлана Василюк.

У роботі круглого столу взяли участь рідні вінничан – Героїв Небесної Сотні: мати Максима Шимка, представниця громадської організації «Родина Героїв Небесної Сотні» Зоя Кузьменко, мати Леоніда Полянського – Людмила Полянська та рідні Валерія Брезденюка.

«Дуже боляче, коли забувається подвиг наших рідних, нівелюється їх значення. Є багато людей, які не усвідомлюють того, що теперішня Україна почалася з Небесної Сотні. Такого феномену як Небесна Сотня не було ніде. Поранені не кричали, не втікали, не було паніки. Люди мовчки йшли прикриваючись щитами. Це були особливі люди, що вийшли на Майдан. Зараз багато хто каже, що то не були бойові дії. То була мирна демонстрація. Але ми повинні розуміти: у наших хлопців шансу не було, тому що вони вийшли на Майдан з палицями в руках і прикриваючись дерев’яними щитами. Їх просто було розстріляно. Не кожен має таку силу волі вийти і продемонструвати свою громадянську позицію як це зробили Герої Небесної Сотні та учасники Майдану», – зазначила у своєму виступі Зоя Кузьменко.

Серед інших виступів під час робочого столу: Богдан Галайко, кандидат історичних наук, начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті – «Від Євромайдану до Революції Гідності»; Володимир Сироватко, начальник Відділу у Вінницькій області Міністерства у справах ветеранів України, учасник Революції Гідності – «Революція Гідності: погляд зсередини»; Василь Івасько, учасник Революції Гідності; Олена Верлан-Кульшенко, співзасновниця громадської організації «Єдина родина Вінниччини», волонтерка – «Гендерний дискурс Революції Гідності: до постановки проблеми»; Олексій Струкевич, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри філології і гуманітарних наук Вінницької академії неперервної освіти – «Героїзм і жертовність як складові української ідентичності» та інші.

У неділю, 20 лютого, у місті Вінниця на майдані Героїв Небесної Сотні біля пам’ятного знаку «Дерево Свободи» відбудеться ритуал вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні та учасників Революції Гідності. Початок о 10 годині.

По завершенню заходу родини вінничан – Героїв Небесної Сотні Максима Шимка, Леоніда Полянського та Валерія Брезденюка, представники обласної державної адміністрації вшанують пам’ять Героїв покладанням квітів та квіткових композицій на могили загиблих у місті Вінниця та Жмеринка.

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92