Сьогодні, 15 лютого,  в День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, та у 33-ю річницю завершення виведення військ із Афганістану керівники області і міста, воїни – афганці та громадськість краю вшанували пам’ять українських військових, які загинули під час бойових дій.

У центральному парку культури і відпочинку ім. М.Леонтовича учасники «афганської війни» разом із Вінницьким міським головою Сергієм Моргуновим, заступниками голови облдержадміністрації Олександром Піщиком та Андрієм Кавунцем, за участі керівників Вінницької обласної та міської Спілок воїнів – інтернаціоналістів - Петра Кирилишина та Анатолія Перебитюка, великим загалом ветеранів «афгану» з районів області, родичами загиблих хвилиною мовчання та військовим салютом вшанували пам'ять тих українців, хто поліг у тій кривавій війні, і тих, хто не повернувся зі Сходу України…

Під час заходу заступник Голови ОДА Олександр Піщик та Вінницький міський голова Сергій Моргунов вручили Подяки та грошові винагороди ветеранам афганської війни, а одному із них – Віктору Морозу вручено сертифікат на цільову матеріальну допомогу для придбання легкового автомобіля.

Хвилиною мовчання, урочистою сальвою, спільним виконанням Державного Гімну України та покладанням квітів до пам`ятника «Воїнам-інтернаціоналістам» присутні вшанували пам`ять загиблих.

В період з 25 грудня 1979 по 15 лютого 1989 років в бойових діях в Республіці Афганістан взяли участь біля 150 тисяч вихідців з України, а загальна кількість учасників тієї «вигаданої війни» - майже 620 тисяч військовослужбовців та 21 тисяча робітників і службовців. Державних нагород удостоєні більш 200 тисяч осіб. Звання «Героя»  присвоєно 72 воїнам, в тому числі 12 українцям. Пораненими ж дісталися своїх рідних домівок біля 8 тисяч осіб, інвалідами стали понад 5 тисяч воїнів – інтернаціоналістів.

Понад три тисячі уродженців Вінниччини є учасниками бойових дій в Афганістані… 168 наших земляків поклали свої голови на чужій землі…

182-оє поранених та 116-ть інвалідів – такий страшний підсумок цієї війни для Вінницької області.

В глибокій шанобі схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув… З вдячністю звертаємось до тих,  хто живе поряд з нами: літопис афганської війни містить безліч прикладів героїзму, звеличує честь та гідність воїнів, які самовіддано виконували свій обов’язок в горах та пустелях, в повітрі, в наступі та обороні, при врятуванні бойових товаришів та мирних жителів країни.

Дякуємо вам за вашу мужність, стійкість, витривалість!!!

Дякуємо і за те, що і сьогодні ви небайдужі до долі своєї країни, і з гідністю захищаєте УКРАЇНСЬКУ ЗЕМЛЮ від ворога, який 33 роки тому вважався другом, земляком, військовим побратимом… Так, це страшні метаморфози історії… Але нині це – наша історія, і сьогодні – це НАША країна, наша рідна - НЕ ЧУЖА земля, яка потребує захисту!

Окрім Афганістану українці несли службу в Лівані, Угорщині, Єгипті,  Іраку, Анголі, С’єрра-Ліоне, Чехословаччині, Ефіопії, Югославії. Вони з честю виконали свій військовий обов’язок, стали гідним прикладом людської відданості, героїзму та мужності, є яскравим наслідуванням молодому поколінню, взірцем служіння народу та державі у наші дні. Слава Україні!

  

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92