«Живі, поки пам'ятаємо…» 

Сьогодні, день народження захисника України Євгена Біди, уродженця села Кантелина, нині Дашівської тергромади Гайсинського району, старшого солдата Збройних сил України, учасника російсько-української війни.

БІДА ЄВГЕН МИКОЛАЙОВИЧ народився 11 лютого 1992 року. У 2007 році закінчив 9 класів Кантелинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Навчався у Вінницькому ПТУ №7. Строкову службу проходив в Одесі мотострілком. Після служби в ЗСУ працював в охоронній службі «Фортеця Гарант» у м.Вінниця.

Одним із перших пішов добровольцем на Схід. 9 квітня 2014 року покинув рідних людей, домівку, друзів…Служив гранатометником 3-го батальйону 51-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ ЗС України.   22 травня  2014 року бою поблизу смт. Благодатне під Волновахою Донецької області отримав важке поранення. Приблизно о 6-й ранку бойовики підступно напали на загін українських військових. Приїхали на двох інкасаторських автомашинах та двох позашляховиках, відкрили вогонь. Під час обстрілу один із зарядів влучив у бойову машину, яка перебувала на блокпосту, що спричинило вибух боєкомплекту. Загинули 17 військових. На середину дня 22 травня у списках загиблих та поранених під Волновахою доля військовослужбовця була ще невідома. Він знаходився у лікарні. За життя Євгена лікарі боролися добу, але отримані рани були несумісні з життям. Євгена поховали 27 травня 2014 року в рідному селі.

Залишилися батьки – Біда Микола Васильович і Біда Лариса Анатоліївна та молодший  брат В’ячеслав.

Указом Президента України № 311/2015 від 4 червня 2015 року нагороджений медаллю ,,Захиснику Вітчизни''(посмертно).

Сьогодні, у день 30-річчя Героя вшанували пам`ять про нього у Дашівській громаді. В школі, де навчався Євген, факультативно провели уроки пам'яті, години спілкування   "Живий, допоки пам'ятаємо", "Герої не вмирають, вони ідуть на небеса". Квіти пам'яті та вдячності  до меморіальної дошки Євгена Біди та на могилу полеглого  героя поклали  керуюча справами виконавчого комітету Дашівської селищної ради Світлана Фільваркова та начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Ольга Долгова.

Ми не маємо права забути.  Герої живі, допоки ми пам'ятаємо....

Закликаємо усіх земляків – вінничан вшанувати пам`ять нашого славного захисника, який віддав своє життя в ім`я миру в нашій країні!

Слава Україні! Героям Слава!

 

        

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92