Упродовж століть землі України були розрізнені, належали до інших держав. Так склалось історично. Але день, за який українці боролись віками, таки настав: 22 січня 1919 року було проголошено Акт Злуки – акт про об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину незалежну державу. Весь український народ  iз вдячністю згадує тих героїв, якi словом i ділом, ціною власного життя вiдроджували незалежну Соборну Українську державу!

Сьогодні, у переддень визначної історичної події  - Дня Соборності України, на Вінниччині, в знак пошани Героїв, які боролись та відстоювали українську державність у різні історичні часи, учасники бойових дій на Сході України, військовослужбовці, керівники області та міста, очільники структурних підрозділів ОДА, поклали квіти до Меморіалу Слави, пам’ятного знаку та мультимедійної стели пам’яті  Героїв Небесної Сотні та Героїв АТО й ООС.

Хвилиною мовчання вшанували присутні славних синів України та схилили голови перед пам’яттю про загиблих за Соборність нашої держави.

 Під час урочистого зібрання здійснено делеговане покладання гірлянд до скульптурної композиції «Дерево Свободи»; до Пам’ятного знаку Січовим Стрільцям - воякам Української Галицької армії; до Меморіальної дошки на честь перебування уряду УНР у Вінниці; до Бюсту Михайла Грушевського – українського історика, громадського та політичного діяча, Голови Центральної ради Української Народної Республіки (1917 – 1918); до пам’ятника українському державному та військовому  діячу часів Української революції 1917 – 1921 рр., Голові Директорії УНР, отаману війська та флоту УНР Симону Петлюрі; до меморіальної дошки Дмитра Марковича, який був Міністром юстиції в Уряді директорії та головою Подільської і членом Центральної Ради Української Народної Республіки; до меморіальної дошки Начальній команді Української Галицької Армії; до меморіальної дошки сотнику армії УНР Семену Якерсону; до меморіальної дошки Костянтину Василенку – громадському та політичному діячеві, члену Центральної Ради, генеральному  секретарю праці Української Народної Республіки в 1917 році.

Цьогоріч  захід на Європейській площі відбувся з дотриманням карантинних обмежень, без концертної програми. Проте, дух єдності та почуття зв’язку поколінь відчувались як в урочистій ході військових, так і в національних прапорах.

Будьмо гідними нащадками своїх славних предків. Пам’ятаймо їх жертовність та цінуймо її!

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92