Відомий кримськотатарський правозахисник, громадський діяч, актор і режисер Мирослав Гай спільно із Головою Правління Кримсько-Татарського Ресурсного центру – заступником Голови Меджлісу Кримськотатарського народу України Ескандером Барієвим вже давно виношували ідею привернення уваги української спільноти, влади та правозахисних організацій до великої гуманітарної проблеми, що виникла після окупації Криму. Полягає вона у незаконних репресіях чоловічого населення Криму, вилучення чоловіків активного віку зі своїх родин, і ув`язнення їх за абсолютно надуманими карними статтями.

Так, сьогодні в Криму активно вживається термін «політв`язень». В абсолютній своїй більшості кримські політв`язні – це чоловіки середнього віку, від 25 до 50 років – тобто саме те активне рухоме населення, яке б могло, в разі збройного повстання проти російської окупації захистити свої родини, свою землю, свою Батьківщину… Частина таких сьогодні в СІЗО на території Криму; інші ж вже відбувають терміни в колоніях, в основному, Ростовської області РФ.

Але ж у Криму лишились їхні діти - дівчатка і хлопчики, деякі з них пам`ятають своїх татусів майже уявно, адже були зовсім маленькими, коли тих «забирали» окупанти.

21 грудня громадськості Вінниччині був представлений документальний фільм «Поверніть мені тата», який створений на прикладі спогадів п`яти кримськотатарських родин, в яких було репресовано і ув`язнено татусів за фейковими статтями політичного змісту. Страшна річ: діти у фільмі згадують деталі обшуків, агресії російських військових, їхнє втручання до домівок, нічні полювання і короткотермінові судилища – немов сумнозвісні «сталінські трійки», що поставили на конвеєр систему так званого «правосуддя» за політичними мотивами у період 1930-1940 років.

Автори Мирослав Гай та Ескандер Барієв мали на меті привернути увагу громадськості, народних депутатів, вищої української влади до проблематики цих дітей. Юлія Піскунова, відома вінницька громадська діячка і правозахисниця представила авторів фільму, організувавши і перегляд, і панельну дискусію, на якій учасники заходу обговорили доповідь Кримськотатарського Ресурсного Центру про ситуацію в окупованому Криму зі станом дотримання прав людини.

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92