Зовсім нещодавно українці отримали можливість дізнаватися про події в історичному житті своєї країни, які сьогодні об`єднані під загальною назвою «Українська революція 1917-1921 років».

Цей період відкриває для нас величезний та досить новий у своїх дослідженнях етап української історії початку ХХ-го століття, і ми, із  новими враженнями, інколи, подивом та неприхованою спрагою до пізнання незвіданого дізнаємось про події тих часів, коли, на початку березня 1917 року було створено Українську Центральну Раду – орган, який вважається своєрідним Парламентом майбутньої Української народної республіки; цей період і є початком п`ятирічної боротьби українського народу за встановлення державної незалежності, який, на жаль, закінчився остаточним насильницьким встановленням більшовицької влади у 1921 році.

Тому і відзначення цих як славетних, так і трагічних подій української військової і політичної історії було здійснено на офіційному як державному, так і місцевому рівнях.

Перш за все, 22 січня 2016 року, символічно – у День Соборності України Президент підписав Указ «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років»; відповідне Розпорядження прийняв Кабінет Міністрів України. Виходячи з цього, на територіальному рівні було прийнято розпорядження Голови обласної державної адміністрації від 25 травня 2017 року № 366 «Про підготовку та проведення заходів із відзначення 100-річчя подій Української революції   1917–1921 років та вшанування памʼяті її учасників на території Вінниччини».

Одразу ж, в 2017-му році на Вінниччині розпочалася активна робота щодо організації заходів національно-патріотичного змісту на вшанування 100-річчя «Української революції». Для цього 12 грудня 2017 року було прийнято розпорядження Голови обласної державної адміністрації № 896 «Про обласну науково-редакційну групу з підготовки матеріалів до Всеукраїнського науково-просвітницького, історико-краєзнавчого проекту – інтерактивної мапи «Місця памʼяті Української революції 1917–1921 років», Сюди ввійшли об’єкти, що мають певну локалізацію, а саме - споруди, вулиці, місцевості чи навіть цілі населені пункти. Інколи це збережені будинки – свідки тих часів; часом – порожні місцини, які нині вже нічим не нагадують про своє минуле. Всі вони пов’язані з перебігом подій Української революції 1917–1921 років, або з життям її діячів. Це і будівлі, де перебували українські державні установи та дислокувалися українські війська; місця партійних зборів, національних маніфестацій, боїв та інших подій. Це й адреси будинків, де народилися та проживали видатні діячі, а також об’єкти, в чиїх назвах вшановані імена та події Української революції 1917–1921 років. Місця пам’яті розподілені на 10 тематичних категорій, кожній з яких відповідає особливий умовний знак: «Державне будівництво», «Суспільно-політичне життя», «Армія», «Воєнні дії», «Окупація», «Дипломатія», «Культура», «Приватні адреси», «Інше» та «Вшанування пам'яті».

За часовою прив’язкою, місця пам’яті розподілені на три періоди: Добу Центральної ради (березень 1917 – квітень 1918 рр.), добу Української Держави гетьмана Павла Скоропадського (травень – грудень 1918 р.) та завершальний період – Директорії УНР.

2018-го року, за активного сприяння Департаменту інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю Вінницької облдержадміністрації  відбулося багато заходів меморіального, патріотичного, наукового характеру.

Протягом 22–28 січня 2018 року в приміщенні обласної філармонії ім. М.Д. Леонтовича, з нагоди відзначення на Вінниччині 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки, експонувалася історична виставка «100 років боротьби: Українська революція 1917-1921»; на базі Державного архіву Вінницької області 21 листопада відкрито виставку книжкових видань «Україна в боротьбі за незалежність» до якої включено видання, присвяченні подіям Української революції 1917-1921 років на Вінниччині та в Україні.

Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм спільно із Департаментом освіти Вінницької міської ради, Вінницьким державним педагогічним університетом ім. М. Коцюбинського 16 жовтня проведено форум «Ми – українці, ми – вінничани», який приурочений 100-річчю Української революції 1917-1921 років», а 26 вересня на базі музею було відкрито історичну виставку «Українська революція 1917-1921 років на теренах Поділля».

13 листопада Департаментом спільно з Вінницьким технічним ліцеєм за участю вчителів історії шкіл м. Вінниці проведено патріотичний форум «Українська революція 1917-1921 років на теренах Поділля».

Наступний рік був позначений не менш значущими подіями: у смт. Літин  29 січня 2019 р. відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки, яку встановили на фасаді Літинської середньої загальноосвітньої школи № 2 на честь літинчанина, державного та військового діяча часів Української Народної Республіки, підполковника Українського війська, відомого художника, геральдиста та письменника Миколи Битинського (1893-1972).

Влітку 2019-го року на Крижопільщині, в рамках вшанування 100-річчя «Української революції» співробітниками та волонтерами комунального підприємства «Центр історії Вінниці» спільно з громадськими організаціями «Вінницьке історичне товариство» та «Жива історія», військово-історичною групою «Під знаком орла» було організовано  історичну реконструкцію подій Української революції 1917-1921 років – бій армії Української Народної Республіки та Галицької Армії з більшовицькими військами за залізничну станцію «Крижопіль»; а 6 грудня у смт. Крижопіль відбувся комплекс урочистих національно-патріотичних заходів «Крижопіль – форпост УНР 1919-2019 років».

Національно-патріотичне виховання є основним інструментом залучення школярів та студентів до вивчення зазначеної тематики. Тому основний загал заходів спрямований саме на них. Наприклад, 19 квітня учні та вчителі Соколівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Крижопільського району спільно з громадськістю с. Соколівка вшанували пам'ять командира полку Дієвої Армії Української Народної Республіки Федора Нікітіна; «уроки живої історії» було проведено у загальноосвітній середній школі с. Уланів Хмільницького району та Тиврівській школі-інтернаті для обдарованих дітей. Ці заходи набули відбулись за активного сприяння ГО «Вінницьке історичне товариство».

У с. Вапнярка Томашпільського району 26 липня з нагоди відзначення 100-річчя подій Вапнярського бою та вшанування пам'яті його учасників було встановлено меморіальну дошку «Героям Вапнярського бою» на приміщенні залізничної вокзальної станції «Вапнярка», розроблено та виготовлено серію пам’ятних значків «Хрест Залізного Стрільця».

Вагому роботу проведено Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю спільно з УІНП та Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм й обласною універсальною науковою бібліотекою ім. К.А. Тімірязєва. Тут завершено роботу щодо підготовки бібліографічного покажчика «Вінниччина у контексті Української революції: 1917-1921 років»; 28 жовтня у відділі краєзнавства відбулася презентація виставки-ювілею «З когорти нескорених – отаман Яків Васильович Гальчевський» до 125-річчя українського військового діяча, полковника Армії Української Народної Республіки, мемуариста.

У вересні 2019-го року на базі Інституту історії і права Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського відбулась науково-практична конференція «Українська революція 1917-1921 років».

 22 листопада відділом рідкісних і цінних видань підготовлено віртуальну виставку «Поет-бунтар» до 140-річчя від дня народження українського поета, культурного, військового і політичного діяча, учасника боротьби за самостійність Української Республіки Григорія Чупринки.

Протягом 2019 року у районах Вінницької області експонувалися історичні виставки Українського інституту національної пам'яті «100 років боротьби: Українська революція 1917-1921», УПА – відповідь нескореного народу» та «Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України».

У 2020-му році вшанування 100-річчя «Української революції» розпочалось із відзначення Дня Соборності України: в холі обласної державної адміністрації презентовано виставку Українського інституту національної пам’яті «Українське військо: 1917-1921», а в травні - інформаційно-просвітницький ролик, присвячений 100-річчю Першого Зимового походу Дієвої Армії УНР.

Також відбулося урочисте погашення марки на пам’ятному тематичному конверті, присвяченому 100-річчю завершення Першого Зимового походу Армії УНР, у відділенні Укрпошти № 50.

У листопаді 2020 року в с. Писарівка Ямпільського району встановлено меморіальну дошку на честь 100-річчя завершення Першого Зимового походу Армії УНР.

У рамках науково-краєзнавчого клубу «Дослідник краю», що діє при відділі краєзнавства бібліотеки, 9 грудня 2020-го року відбувся вечір пам’яті, приурочений 100-річчю з дня смерті українського державного діяча, письменника Дмитра Марковича; цій події також була приурочена мистецько-освітня програма в інтернет-форматі «З людьми і для людей…», організована Вінницьким обласним художнім музеєм.

Головною книгозбірнею області підготовлено до друку бібліографічний покажчик «Вінниччина у контексті Української революції: 1917–1921 років».

В обласному краєзнавчому музеї завершено реекспозицію 11 зали «Вінниччина в роки Української революції 1917–1921 років», в рамках якої оновлено стенди та обладнання, експозицію доповнено одностроями вояків УНР та ЗУНР, наданими комунальним підприємством «Центр історії Вінниці». Також проведено тематичні екскурсії «Лицарі Поділля».

Департаментом спільно з Факультетом історії, права і публічного управління Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського та Вінницьким обласним молодіжним центром «Квадрат» проведено круглий стіл «Останні бої регулярної Армії УНР на Поділлі».

2021-й рік в сенсі вшанування подій  Української революції розпочався презентацією біографічного довідника «Українська революція (1917–1921) в іменах: вінницькі сторінки» – унікальне видання, яке немає аналогів серед історіографії області. В ньому подаються відомості про діячів доби Української революції, пов’язаних з теренами сучасної Вінниччини. Це уродженці краю та ті особи, які брали активну участь у різних сферах його життя революційної доби: державній, політичній, військовій, громадській, релігійній, культурній тощо. Усього подано довідки про 375 осіб. Хронологічно охоплено події з 1917 до 1921 року.

25 січня 2021 року  у холі обласної державної адміністрації урочисто відкрито банерну виставку «Українська революція 1917–1921 років: регіональний вимір», яку присвячено подіям Української революції та їх перебігу в регіонах України, зокрема на Поділлі. Згодом, її було переведено для експозиції до Вінницького технічного фахового коледжу, де з основними віхами «Української революції» мали змогу ознайомитись студенти й викладачі.

Двома знаковими подіями ювілейного року «Української революції» стали на Вінниччині: - презентація ювілейного видання «Вінниця – столиця Української Народної Республіки у роки національно-визвольних змагань 1918–1919–1920 років» - історичну розповідь про значення, роль і місце Вінниці, що тричі була столицею Української Народної Республіки у роки національно-визвольних змагань 1918–1919–1920 років; - також у селі Кукавка Могилів-Подільського району 28 жовтня 2021 року було урочисто відкрито меморіальний пам’ятник 19 воїнам Армії Української Народної Республіки, які загинули в 1920 році, потрапивши в оточення Червоної Армії.

Автор пам’ятного знаку – заслужений вчитель України, відомий історик, письменник, скульптор, один із фундаторів «Українського Народного Руху «За перебудову» Микола Крижанівський.

Історична довідка: у 2017 році, за ініціативи Українського інституту національної пам’яті та меморіально-пошукового підприємства Львівської обласної ради «Доля» під керівництвом вченого-дослідника Святослава Шеремета на території Кукавської селищної ради, після ретельних розвідувальних робіт та науково-історичних досліджень було розпочато розкопки, результатом яких і стало перезахоронення останків молодих захисників України.

У м. Ямпіль 14 вересня відбулось засідання круглого столу «Антибільшовицький спротив на Поділлі: історія та пам’ять (до 100-річчя Бабчинецько-Ямпільського повстання)», обговорення якого стосувалось історії боротьби за українську державність на Поділлі в період Української революції 1917–1921 років, участі ямпільчан у І Визвольних змаганнях та Бабчинецько-Ямпільському антибільшовицькому повстанні, відновлення національної пам’яті про події сторічної давнини, сучасної російсько-української війни та історії українського визвольного руху; у с. Городище Літинської територіальної громади 7 жовтня відбулася презентація історичного проєкту «Покоління. Паралелі», який розповідає про боротьбу українців за державність 100 років тому та діяльність повстанського отамана Якова Шепеля на Літинщині.

«Українська революція» - це 5 років, на які за часів радянської історичної пропаганди було накладене «табу»… Але час має своє правило: рано чи пізно «все таємне стає явним»… За словами Директора Українського Інституту національної пам`яті Антона Драбовича, "ця п’ятирічна державотворча традиція у радянські часи замовчувалася. Навіть у незалежній Україні на неї мало звертали увагу… Але саме вона є важливим елементом заперечення тези, що Україна, нібито, випадкове геополітичне утворення, яке з'явилося на руїнах Радянського союзу, так званий "уламок" СРСР".

Маємо пам`ятати і шанувати ті вагомі історичні події!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92