Нещодавно вийшло друком унікальне тритомне видання «Пам’ятки історії та культури Вінницької області». Серія краєзнавчих  книг надрукована коштом обласного бюджету, за сприяння Вінницької обласної державної адміністрації,  обласної Ради, ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського та робочої групи редакційної колегії Зводу пам’яток історії та культури України у Вінницькій області.

Два томи згаданої серії присвячені матеріалам про основні пам’ятки археології, історії, архітектури та містобудування, монументального мистецтва у розрізі районів області. Перша частина тритомника цілком присвячена місту Вінниці. У виданні представлено яскравий і досить широкий ілюстративний матеріал. Світлини наочно доповнюють інформацію про пам'ятки міста Вінниці та районів Вінницької області.

Вінниччина — одна з центральних областей України. Це край героїчної історії, що сягає глибин давнини, унікальних археологічних, історичних, архітектурних та культурних пам'яток різних епох, край, що славиться артефактами трипільської культури, зброєю скіфів та золотом сарматів, унікальними культовими святинями та вишуканими архітектурними спорудами й об'єктами палацо-паркового мистецтва. На державному обліку перебуває 4330 нерухомих пам'яток Вінницької області, з них 1739 — археології, 1897 — історії, 98 — монументального мистецтва, 548 — архітектури та містобудування, 48 садово-паркового та ландшафтного мистецтва.

Про більшість із перелічених пам’яток Вінниччини можна дізнатись, гортаючи глянцеві сторінки тритомника «Пам’ятки історії та культури Вінницької області».

Серед об'єктів культурної спадщини національного значення згадані такі як: Немирівське городище, скельний храм 5-17 ст. та залишки оборонної фортеці з підземеллями 16 ст. у с. Буша Ямпільського району, скельний монастир 11 ст. у с. Лядова Могилів-Подільського району, палац Потоцьких у місті Тульчині, могили видатних композиторів М. Леонтовича, П. Ніщинського, могила соратника Богдана Хмельницького Данила Нечая та інші. Чимало пам'яток матеріальної культури, решток виробничої, побутової та духовної діяльності людей дбайливо зібрано у понад 120 музеях міст і сіл Вінниччини. Серед них: 23 державні та 97 самодіяльних, 33 з яких мають звання народних. Для об'єктивної реконструкції минулого, глибокого ознайомлення з життям населення краю важливим є облік та збереження культурної спадщини.

Історія Вінниччини — це частина історії Правобережної України, яка нерозривно пов'язана з історичним розвитком всього українського народу.

Вінниця — один із найдавніших історичних центрів Східного Поділля. Її історія сягає глибини багатьох віків. Нині м.Вінниця помітно розвивається, набуває рис сучасного європейського міста. Його пам’ятки, безумовно, складають підмурівок будівлі, яку ми називаємо культурною спадщиною.

Книга «Пам’ятки історії та культури Вінницької області. Вінниця»,  підготовлена дослідницьким колективом науковців та краєзнавців і є результатом реалізації проекту пам’яткоохоронної діяльності в Україні в рамках науково-довідкового видання про нерухомі пам'ятки «Звід пам'яток історії та культури України». Тут представлені матеріали про основні археологічні й історичні пам'ятки, твори монументального мистецтва та архітектури. Частина інформації публікується вперше.

У виданні широко відображено розвиток науки, освіти, культури, мистецтва на теренах міста в описах споруд вищих навчальних закладів наукових установ, житлових будинків, інших об’єктів, пов’язаних з життям і творчістю визначних діячів української культури: письменників Степана Руданського, Марка Вовчка, Михайла Коцюбинського, Василя Стуса, театральних діячів: Панаса Саксаганського, Миколи Садовського, Амвросія Бучми, Гната Юри, Марії Литвиненко-Вольгемут, діячів кіномистецтва: Ігоря Савченка, Артура Войтецького, композиторів: Петра Ніщинського, Миколи Леонтовича, науковців: Миколи Пирогова, Івана Огієнка, архітектора Григорія Артинова та багатьох інших.

Редакційна група переконана, що дане науково-довідкове видання зацікавить науковців, освітян, краєзнавців, працівників культури і туризму, всіх, хто досліджує історію нашого краю.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92