Сьогодні, 18 листопада, у 16 експозиційній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею, з нагоди Дня Гідності та Свободи, відбулось відкриття історико-документальної виставки «Героям Слава!», присвяченої подіям Помаранчевої революції 2004 року та Євромайдану 2013–2014 років.

Центральне місце на виставці займають матеріали Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції Гідності, захищаючи Україну. Офіційне число тих, хто до неї належить – 107 осіб. Різної національності, віку, статі, освіти, з усіх регіонів України і з-за кордону, успішні підприємці і незаможні пенсіонери, науковці, митці, студенти, активісти. Серед тих, хто загинув за Свободу і Волю кожного українця, п’ятеро наших земляків: приватний підприємець, художник у техніці ебру (малюнки на воді), фіналіст шоу «Україна має таланти» (2013) Валерій Брезденюк, залізничник Леонід Полянський, учасник клубу історичної реконструкції «Білий вовк» Максим Шимко (всі троє удостоєні найвищої нагороди – Героя України), військовослужбовець Юрій Нечипорук та підприємець Роман Оліх.

Вперше в експозиції музею представлено комплекс матеріалів безсмертного Героя Небесної Сотні Максима Шимка (нагороди, світлини, особисті речі). Вінничанина Максима Шимка знали як товариську, добросердну людину з чуйним серцем, що дуже цікавилася історією, минувшиною рідного краю. Недаремно серед друзів хлопець мав позивний «Історик».

Максим брав участь у патріотичних акціях, зокрема Помаранчевій революції 2004 року та податковому майдані 2012 року На Євромайдані був козаком 4 редуту Майдану. На своїй сторінці в соцмережі 18 лютого залишив останній запис: «За Україну!!! Всі хто може їдьте в Київ!!!».

Загинув Максим Шимко 20 лютого на барикадах – куля снайпера влучила в сонну артерію на шиї, коли з товаришами виносив поранених з-під обстрілу. Максиму Шимку навіки залишилося 34 роки… Посмертно козацька старшина присвоїла йому орден морального авторитету «Лицар України» за активну громадянську позицію у розбудові держави. Нагороджений (посмертно) нагрудним знаком І ступеня «Майдан честі та гідності» за видатний вклад у справу визволення України від антинародної влади 2013–2014 років. У Вінниці Герою Небесної Сотні відкриті меморіальні дошки на фасаді школи № 13, де вчився Максим Шимко, і на будинку № 3 по вул. Іванова (нині вул. Волошкова), де він проживав. У 2016 році на його честь перейменовано колишню вул. Карла Маркса у Вінниці.

Окремий розділ виставки присвячено пам’яті Героя України та Небесної Сотні, художника Валерія Брезденюка (1963–2014). За своє життя Валерій Брезденюк створив понад 500 унікальних картин у техніці ебру (малюнок на воді). Усвідомлюючи суспільно-політичні події наприкінці 2013 року в Україні Валерій Брезденюк, як справжній патріот своєї Батьківщини, став одним із перших учасників Революції Гідності. Був зарахований до загону Самооборони Майдану «Полтава», одного з підрозділів «Правого сектора». Загинув 18 лютого біля Будинку Профспілок внаслідок вогнепального поранення. Похований у м. Жмеринка. Меморіальна дошка встановлена на будівлі жмеринської школи № 5, де навчався герой.

Увазі відвідувачів виставки пропонуються цікаві артефакти, інсталяції, що висвітлюють героїчну минувшину Помаранчевої революції та Євромайдану, зокрема вінницьку сторінку.

Ця виставка – щира подяка, шана і доземний уклін матерям, батькам, родичам і близьким за жертовність, патріотизм, громадянську позицію їх рідних – мужніх та прекрасних Синів і Дочок України!

 За матеріалами Вінницького обласного краєзнавчого музею

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92