Сьогодні в новому для громадськості області форматі «Майстерня майбутнього» пройшов черговий, IV-й Форум громадських ініціатив «Я змінюю», ініціатором якого є Департамент інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації за підтримки Кабінету Міністрів України, Громадської ради при облдержадміністрації, інститутів громадянського суспільства області.

Захід відбувся із додержанням усіх карантинних обмежень, втім, незважаючи на це він зібрав багатьох представників громадських організацій області, територіальних громад та регіональної влади Вінниччини.

Із вітальними словами на адресу учасників виступили заступник директора Департаменту інформації і громадських комунікацій Кабінету Міністрів України Наталія Окша, перший заступник голови облдержадміністрації Наталя Заболотна, заступник голови обласної Ради Ігор Івасюк та заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний. Усі відзначили активну участь громадськості області в процесі формування управлінських рішень, ініціативність та наполегливість демократії участі в різних аспектах суспільно-політичного життя Вінниччини.     

Наталя Заболотна, перший заступник голови облдержадміністрації зазначила: «Великий досвід і багато ідей я отримала свого часу, спілкуючись з громадськими організаціями Вінниччини. І можу зробити висновок: дійсно, коли всі в громаді разом беруться за спільну справу, коли готові до діалогу з метою спільного пошуку шляхів й способів налагодження комунікацій між владними інституціями та громадами регіону – позитивний результат гарантований!».

Директор Департаменту інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю Вінницької облдержадміністрації Світлана Василюк, презентуючи ідею такого зібрання та його тематику відзначила, що саме цьогорічний Форум – це перша платформа спілкування між владою і громадою в сенсі налагодження комунікацій із представниками територіальних громад Вінниччини, які реформовані в результаті децентралізації, і тепер мають по-новому опановувати діяльність громадського сектору.

«Я дійсно радію, що на Вінниччині є люди, громади, керівні структури, які сприяють таким комунікаціям, що свідчить про обопільну довіру, адже позиція громадськості завжди має бути врахована в управлінні державними справами і вирішенні питань місцевого значення, розробці і реалізації ефективної державної та регіональної політики у різних сферах» - сказала Світлана Василюк.

«Майстерня майбутнього» - це формат проведення дискусії, що складається з трьох фаз: перша –критична, вона спрямована на визначення всіх недоліків, які наявні в процесі налагодження комунікації «влада-громада»; друга фаза – утопія, тобто пошук ідеалістичної моделі на виправлення усіх помилок; і третій ступінь – фаза реалізації, тобто співставлення першої і другої для пошуку реальних механізмів для покращення комунікацій між державними структурами і громадськістю. Ведучими Форуму виступили голова громадської організації «Філософія Серця» Юлія Грига та заступник директора Департаменту інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю Вінницької облдержадміністрації Іван Педорук.

 Учасники – а це представники ІГС області і територіальних громад – були розміщені за семи круглими столами. З кожною групою свою тематичну сесію проводили модератори, команд яких складалася як із представників громадських організацій, так і владних установ: тему «Роль ІГС в підсиленні розвитку територіальних громад» модерувала голова Фонду громади ГО «Подільська громада» Олена Данілова; з питань «Утвердження української громадянської ідентичності в територіальних громадах» організував дискусію заступник директора молодіжного центру «Квадрат», заступник голови обласної координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання молоді Андрій Мельничук; про  «Співпрацю ІГС з територіальними громадами щодо впровадження соціальних послуг» говорила з учасниками дискусії голова громадської організації «Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця» Світлана Демко; тему «Участь громадськості в прийнятті управлінських рішень як інструменту місцевої демократії» досліджував голова Хмільницької громадської організації «Право» Віталій Дорох; про «Партнерство ІГС з органами місцевого самоврядування» говорила начальниця інформаційно-аналітичного відділу Департаменту правової політики та якості Вінницької міської ради Наталія Малецька; тематикою «Участі ІГС в соціально-економічний розвитку територіальних громад» займалася на Форумі голова ГО «Інститут соціально-економічних та політичних ініціатив» Олена Поліщук; а «Роль ІГС в реалізації проєктів щодо охорони здоров`я в громадах» досліджувала голова ГО «Центр розвитку здорової дитини та відповідального батьківства «Лелека» Лариса Мовчан.

За результатами Форуму буде сформовано резолюцію щодо налагодження комунікацій ІГС із територіальними громадами, яка надійде до Кабінету Міністрів України для розгляду в якості законодавчої ініціативи.

Нинішній «громадський пленер» засвідчив: Вінниччина активно підтримує розвиток громадянського суспільства, адже це – одна з надважливих умов успішної модернізації та сталого розвитку України, становлення її як демократичної, правової і соціальної держави, практичного вирішення суспільно - політичних проблем.

Форум має назву «Я ЗМІНЮЮ!» - це говорить про те, що кожен з нас має бути налаштований на змін перш за все СВОГО ставлення до проблем суспільства, бути дієвим у їх вирішенні та сприяти громадам у розвитку!

Змінюємось разом і тільки на краще!

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92