Напередодні 80-річчя з дня розстрілу євреїв Вінниці та до 80 річчя з дня розстрілу євреїв У Бабиному Яру в Києві до Вінницького музею Голокосту приходять школярі й студенти, активна молодь аби більше дізнатись про трагедію тих днів.

13 вересня 1941 року у Вінниці було зібрано 1200 єврейських юнаків та юнок, яких нацисти вивели за місто і розстріляли.

На жаль, й донині місце розстрілу невідоме.

А вже за тиждень, 19 вересня у місті відбувся наймасовіший розстріл єврейського населення на окупованій території України 1941-го року.

У П’ятничанському лісі та в районі цегельного заводу у Тяжилові було знищено до 15 тисяч євреїв. Серед убитих було кілька тисяч дітей (від двох до чотирьох тисяч). В цей же день у Вінницькій психіатричній лікарні було розстріляно (біля піщаного кар’єру- на березі річки Вишенька) сотні психічно хворих та породіль-єврейок з немовлятами з Вінницького пологового будинку №2.

Ще до початку розстрілів євреїв у Київському Бабиному Яру 29 вересня 1941 року у Вінницькій області було вбито, замордовано, закопано живими більше 30 тисяч євреїв. Бабин Яр став одним із символів Голокосту. Тут було знищено від 100 000 до 200 тисяч людей, більшість з яких євреї, а також роми, українські націоналісти, радянські військовополонені, пацієнти київської психіатричної лікарні та інші національні чи соціальні групи, яких окупанти вважали ворогами або ж "просто зайвими"…

Маємо пам`ятати, аби ніколи таке не повторилося…      

     

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92