Наймасштабніший конфлікт в історії людства – це Друга світова війна, яка розпочалась 1 вересня 1939 року з вторгнення нацистських військ до Польщі.

2 вересня 1945 року світ відзначає завершення Другої світової війни. Саме цього дня на борту американського лінкора «Міссурі» командувач Британським Тихоокеанським флотом адмірал Брюс Фрезер підписав Акт про капітуляцію Японії. 76 років минуло з того дня, а жахіття війни ще й досі живі у людській пам’яті.

Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт в історії Землі та причина найбільших трагедій ХХ століття. У війні взяли участь 80% населення планети, бойові дії велися у 2/3 існуючих на той момент держав.

Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства, а також вперше і востаннє використана в бою атомна зброя.

До армій ворогуючих сторін було залучено понад 110 млн солдат, загальні втрати військових та цивільного населення складають понад 50 млн осіб. За результатами війни було створено ООН (де Україна – один із засновників) та сформовано сучасну систему міжнародних відносин.

Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці змушені були воювати за чужі інтереси і вбивати інших українців. За Україну воювали дві тоталітарні системи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя. Кожна сторона протистояння на українських землях намагалася продемонструвати свою прихильність до українства.

Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло близько 2,8 млн українських військових і підпільників зі всіх сторін, 5,2 млн цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу. Безповоротні втрати України склали 8 млн чоловік, ще 2,4 млн склали втрати ненародженими. Матеріальні збитки становили 285 млрд. тогочасних рублів (40% загальносоюзних страт). Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, 5,6 тис мостів, 28 тис сіл, 300 тис. господарств.

 

За інформацією Українського інституту національної пам’яті

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92