Два дні в історії України є особливими…

8 травня, разом з усією світовою спільнотою ми відзначаємо День пам*яті та примирення – 76 років тому міжнародна Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла Акт про капітуляцію нацистської Німеччини;

9 травня – День перемоги над Нацизмом: це своєрідна данина минулому, вшанування наших визволителів, які боронили українську землю від нацистських загарбників.

Серед тих, хто на славу життя і людської мужності вистояв у смертельних боях – Ольга Іванівна Твердохлєбова, справжня легенда військової розвідки часів Другої світової війни. Її військовій професійності, сміливості та відданості батьківщині заздріли і солдати, і генерали. Фронтовичка, полковник у відставці,  розвідниця, яка дійшла до Берліну, «по-пластунськи» пройшла майже усю Польщу, нагороджена Орденами «Червоної Зірки», «Вітчизняної війни», «Богдана Хмельницького», «За мужність», «Княгині Ольги ІІІ ступеня», має медалі «За відвагу» та «За бойові заслуги», Почесний знак Вінницької міської ради «За честь і відвагу», Польський великий срібний орден «Річ Посполита» і багато інших нагород. У свої 97(!) років Ольга Твердохлєбова з радістю приймає гостей, розповідаючи про свої, як вона сама називає, «пригоди», згадуючи достеменно кожну людину, кожну ситуацію, усі обставини кожної військової операції.

З вітальними словами і подарунками завітали до Ольги Іванівни Твердохлєбової 8 травня представники обласної влади – перша заступник голови облдержадміністрації Наталя Заболотна та директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк. Господарка зустріла гостей, як завжди – весела, тендітна і з посмішкою на обличчі… Ніби і не було тих страшних суворих подій.

«Українці пишаються Вами, пані Ольго, глибоко цінують все, що Ви особисто зробили для перемоги над нацизмом, і наші сучасники передають історію наступним поколінням, адже це – неоціненна  пам`ять, приклад вірності своєму народові та особистої мужності. Дякуємо Вам за все!» - сказала у привітання Наталя Заболотна.

«Ніколи знову» - цей вислів, вже давно став своєрідною історичною аксіомою для нинішнього покоління, для усіх сучасників, які повсюдно вшановують ветеранів Другої світової війни, віддають данину пам*яті тим, хто поклав своє життя у боях, визволяючи нашу країну від нацизму, а таких, за підрахунками українських істориків – біля 10 мільйонів…

Детально про життєвий шлях Ольги Іванівни Твердохлєбової можна дізнатись із відеофільму за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=MfkWAaGQlqY 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92