35 років тому, 26 квітня 1986 року сталась катастрофа, яка змінила долю мільйонів людей. Вибух на Чорнобильській атомній електростанції став невиліковною раною, яка не загоїлась і до сьогодні.

Пожежники та військовослужбовці, медики та працівники станції, які боролись з вогнем і радіацією, виявили безмежний героїзм і надлюдські можливості в самому ядерному пеклі.

Сьогодні на Вінниччині відбувся обласний форум учасників ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання пам’ять тих, хто ціною власного життя захистив прийдешні покоління від радіаційного пекла.

Голова ОДА Сергій Борзов підкреслив, що збереження пам’яті про одну із найбільших трагедій людства вкрай важливе для усіх поколінь: «01:23 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС сталися два теплових вибухи. Вони зруйнували реактор. І Чорнобиль вибухнув на мільйони трагедій. Людських. Це страх і хвороби. Їх не було видно. Як і радіацію. Про неї мовчали. Про жертви теж. Правда була небезпечна...Бо це жах наяву. Його легко виміряти у берах і кюрі. Він був, є і може повторитись. Тепер це розуміння: люди можуть самі себе знищити. Біль ще живий. Вінницю від «зони відчуження» розділяють 333 км. І 35 років... За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. Лише в нашій області проживає понад 17 тисяч 320 громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи. Тільки ліквідаторів - понад 4 тисячі».

Він також зауважив про важливе значення підтримки ліквідаторів аварії на ЧАЕС та їхніх сімей.

«Так, сьогодні в Україні значні об’єктивні труднощі, але держава спрямовує чималі ресурси бюджету на виконання різних соціальних програм. – зауважив Сергій Борзов. - На захист постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи у 2020 році за програмою Державного бюджету «Соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи», використано понад 31 мільйон гривень. Цього року обсяг асигнувань становить майже 33 мільйони. Нинішнє і прийдешнє покоління назавжди залишиться у неоплатному боргу перед ліквідаторами - людьми, які ціною власного здоров’я і життя захистили нас».

У свою чергу, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, звертаючись до присутніх, також підкреслив необхідність підтримки і захисту чорнобильців, особливо в умовах пандемії.

«23 квітня на сесії обласної Ради депутати схвалили звернення до Верховної Ради України щодо дотримання соціальних гарантій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Пропозиція до парламенту полягає в тому, щоб включити чорнобильців до першої черги вакцинації від COVID – 19», - зауважив Вячеслав Соколовий.

Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов та голова обласної Ради Вячеслав Соколовий вручили державні нагороди та Почесні грамоти ОДА та обласної Ради ветеранам – учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Також почесну нагороду – знак народної пошани Всеукраїнського об’єднання «Країна», медаль «Рятівникам людства» отримала Вінницька обласна організація «Союз Чорнобиль України» в особі її керівника Олексія Ліщука.

До сьогоднішньої річниці Українське державне підприємство поштового зв’язку «Укрпошта» підготувало ювілейні марку та конверт для погашення поштовим штемпелем, який виготовлено спеціально для цієї події і використовується лише один день. Дата, зазначена на поштовому штемпелі, відповідає дню ювілею.

До церемонії погашення марки запросили Голову Вінницької обласної державної адміністрації Сергія Борзова, Голову Вінницької обласної Ради Вячеслава Соколового, директора Вінницької дирекції акціонерного товариства «УКРПОШТА» Володимира Шаловінського, а також голову Координаційної ради громадських організацій, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи м. Вінниці та Вінницької області Петра Осадчука, голову громадської організації «Ветеранів-ліквідаторів на ЧАЕС та членів їх сімей Вінницької області Миколу Бойчука, голову Вінницького обласного об’єднання «Інваліди Чорнобиля» Валерія Проценка.

Спецпогашення має визначне історичне значення. Саме завдяки йому пам’ять про знаменну дату залишається в історії людства. Ювілейні конверти з відбитком святкового штемпеля займають почесні місця в колекціях філателістів усього світу.

Зауважимо, що до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи в області проведено низку заходів, один із них - перший всеукраїнський конкурс дитячого малюнку «В долонях Всесвіту – Земля!», де змагалось 211 учасників. Конкурсна комісія відзначила 9 переможців у різних вікових категоріях, яким сьогодні вручили призи на сцені обласного лялькового театру.

Крім цього, в області було проведено конкурс есе «Пам’ятаємо, бережемо, віримо», присвячений 35-м роковинам Чорнобильської катастрофи, на який надійшло 283 роботи. Журі визначило 21 лауреата та дипломанта конкурсу, які отримають дипломи.

Також, учасникам заходу презентували виставку обласного краєзнавчого музею «Чорнобильська катастрофа. Літопис подій», підготовлену Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм.

У рамках пам’ятних заходів, Обласний центр народної творчості підготував виставку «Зоря полинова» художника Павла Пшеничного.

У свою чергу, Вінницький обласний художній музей презентував виставку «Весни обірвані суцвіття» переможців Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка.


 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92