Сьогодні, 17 грудня, у актовій залі Вінницького технічного коледжу презентували виставку Українського інституту національної пам’яті «Українська революція 1917–1921: регіональний вимір».

Експозиція присвячена перебігові подій Української революції 1917–1921 років у різних регіонах, а також українському національному руху цієї доби за межами України.

Виставка складається з 14 банерів, кожен з яких інформативно відображає події Української революції в усіх етнічних українських землях. На плакатах описуються усі перипетії революції, зображені представники української влади на місцях, тодішні активні громадські діячі, часова лінія подій, основні місця Київщини, Волині, Січеславщини, Поділля, Полтавщини, Таврію, Криму, Слобожанщини, Херсонщини, Чернігівщини, Галичини, Буковини, Закарпаття та інших етнічних земель України.

Обраний авторами підхід дозволив переконливо продемонструвати, що революційні події сто років тому мали загальноукраїнський характер: на сході та заході, півночі та півдні – скрізь в Україні відбулося національне пробудження, почалося державотворення.

У відкритті виставки взяв участь керівник Центрального територіального відділу Українського інституту національної пам’яті, військовий історик, кандидат історичних наук Богдан Галайко. Він зазначив, що експозиція створена з метою сприяння учнівській та студентській молоді у всебічному вивчені історії українського державотворення, етапів боротьби за відновлення української державності, популяризації історії України та її видатних особистостей.

У ході відкриття експозиції до бібліотеки Вінницького технічного коледжу передано низку історичних видань, зокрема біографічний довідник «Українська революція (1917–1921) в іменах: вінницькі сторінки», «Вінниця – столиця Української Народної Республіки в роки національно-визвольних змагань 1918-1919-1920 років», «100 років боротьби: Українська революція 1917–1921», «Майдан: простір творчості», «Майдан від першої особи. 45 історій Революції гідності» та «Майдан від першої особи. Регіональний вимір».

Детальніше ознайомитись з експозицією «Українська революція 1917–1921: регіональний вимір» можна на офіційному вебсайті Українського інституту національної пам’яті за посиланням: https://uinp.gov.ua/vystavkovi-proekty/vyskavka-ukrayinska-revolyuciya-1917-1921-regionalnyy-vymir.

Проєкт створений спільно з партнерами з Інституту історії України Національної академії наук та Державної архівної служби.

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92