В рамках відзначення Дня Збройних Сил України 8 грудня 2020 року у холі Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу для співробітників та студентів закладу було презентовано тематичну історико – пізнавальну виставку Українського інституту національної пам’яті «Проти Голіафа» - про жінок і чоловіків з УПА, які кинули виклик двом тоталітарним режимам – нацизму й радянській окупації.

Участь у заході взяли директор коледжу Костянтин Войцехівський, начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік, заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Іван Педорук та начальник відділу Департаменту Олена Василишина, викладачі та студенти коледжу.

Принагідно, співробітниками Інституту були презентовані найновіші видання, які стосуються подій Української революції 1917-1921 рр., історії Українського війська, зокрема, набір арт-плакатів «Визначні діячі Української революції 1917-1921 рр.», . брошуру «Українське військо 1917-1921», «Україна у Другій світовій війні», «Тріумф людини. Українці в нацистських і радянських концтаборах» та ін.

«З початку активної фази новітньої російсько-української війни у 2014 році, українське військо розпочало своє відродження, яке супроводжується історичною тяглістю до військових традицій часів Визвольних змагань. та інших славетних сторінок боротьби за Українську державність, присвоєння почесних найменувань військових частин, провадження елементів українського національного однострою, військових звань, відзнак. Маємо усвідомлювати, що саме така українська армія зможе перемогти новітнього агресора» - зауважив Богдан Галайко.

В свою чергу, Іван Педорук презентував видання «Українська революція 1917-1921 в іменах: вінницькі сторінки», яке є спільним доробком Центру історії Вінниці та Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.«Сьогодні Україна очищається від російського та радянського ідеологічного впливу, починає формувати пантеон власних героїв. Сторіччя Української революції 1917–1921 років повернуло в суспільну свідомість мужній чин борців за незалежну Україну. В Україні почали з’являтися вулиці, меморіальні дошки, пам’ятники, присвячені цим подіям. І наша зустріч сьогодні – це черговий внесок сучасників в справу національно-патріотичного виховання учнівської молоді, знайомство їх із невідомими до цього часу сторінками української історії та , зокрема, українського війська» - сказав Іван Педорук.

Окрема подяка викладачу закладу пану Віктору Мартинюку за сприяння в організації заходу.

Ознайомитись з матеріалами виставки можна у холі головного корпусу коледжу, за умови дотримання карантинних обмежень.

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92