100 років тому на Вінниччині завершився Перший Зимовий похід Армії УНР. Раніше повідомлялося, що минулого тижня в селі Писарівка Ямпільського району, де століття тому передові відділи Армії УНР під командуванням генерала Михайла Омеляновича-Павленка зустрілись з розвідувальними підрозділами 2-ї Стрілецької дивізії полковника Олександра Удовиченка (що наступали з заходу разом з польськими союзниками і вже спільно звільняли Україну від московсько-більшовицьких загарбників) силами Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, за підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної державної адміністрації, відділу культури Ямпільської районної державної адміністрації та Центру історії Вінниці було встановлено пам`ятну дошку на вшанування українських вояків.

А своєрідним підсумком цих заходів із вшанування Першого Зимового походу в рамках відзначення в Україні 100-річчя Української революції 1917 – 1921 років став Круглий стіл «Останні бої регулярної Армії УНР на Поділлі», який відбувся у середу, 11 листопада в молодіжному центрі «Квадрат». До його проведення, окрім перелічених вище організацій долучилися історики – науковці з Вінницького державного педагогічного університету імені М.Коцюбинсього, представники громадських організацій області, які переймаються тематикою національно – патріотичного виховання молоді.

Відкриваючи зустріч та виступаючи із презентацією своєї діяльності, начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам`яті, к.і.н. Богдан Галайко висловив упевненість, що завдяки небайдужості учасників ініціативної команди, яка нині активно представлена на Вінниччині істориками, дослідниками, профільними викладачами, науковцями достойно і на високому рівні проведено роботу в регіоні із вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі.

Враховуючи карантинні заходи та певні обмеження, що пов`язані із правилами поводження під час пандемії круглий стіл відбувся в «обмеженому» режимі за участі невеликого кола осіб, а інші його учасники мали змогу долучитися до дискусії засобами інтернет – комунікації в режимі «он-лайн». Таким чином одним із провідних «столичних» доповідачів у цьому спілкуванні став історик, заступник начальника Управління інституційного забезпечення політики національної пам`яті, начальник відділу обліку та збереження місць пам`яті України УІНП Павло Подобєд, який у своїй доповіді проаналізував моральний та матеріальний стан українського війська під час осінніх боїв Армії УНР в 1920 році та розповів про сучасний етап збереження в країні історичних пам`яток.

Також учасники дискусії заслухали й обговорили доповіді на теми «Бій під Котюжанами у листопаді 1920 року» кандидата історичних наук, доцента ВДПУ ім. М.Коцюбинського Анатолія Тучинського, «Жіночий контекст визвольних змагань (на прикладі Вінниччини)» заступниці директора Центру історії Вінниці Олесі Коваль, «Антибільшовицький повстанський рух на Літинщині у 1919-1921 роках» історика-краєзнавця з села Уланів Літинського району Олескандра Масного та «Військовий цвинтар на Стрілецькій як місце пам`яті Української революції» кандидата історичних наук, заступника директора Центру історії Вінниці Сергія Гули.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92