На Вінниччині вп’яте стартував масштабний соціально-благодійний проєкт «Жінка Вінниччини».

26 лютого в пресцентрі Департаменту інформаційної діяльності такомунікацій з громадськістю ОДА відбулась пресконференція щодо проведення проєкту «Жінка Вінниччини – 2020».

 У заході взяли участь організаторка заходу Голова Вищої Ради «Клубу успішних жінок України» Людмила Станіславенко, директорка Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк, начальниця управління культури та мистецтв ОДА Ольга Дернова, героїня цьогорічного проєкту, для якої проводитиметься збір коштів, Вікторія Давискиба з мамою, голова ГО «Вінниця ДАУН СИНДРОМ» Наталя Косніцька, юні герої минулорічних проєктів – Артур Мельниченко та Іринка Химич з батьками.

Варто зазначити, що проєкт «Жінка Вінниччини» має на меті відзначення успішних жінок, які досягли високих результатів у професійній чи соціальній діяльності та зробили вагомий внесок у розвиток міста й області. Реалізація проєкту спрямована на популяризацію позитивних прикладів ролі жінки у вирішенні соціально-важливих проблем регіону та підтримку актуальних соціальних практик, що сприяють розвитку благодійного руху на Вінниччині.

Ключовою метою проєктує благодійна місія. Традиційно у рамках конкурсу «Жінка Вінниччини – 2020» відбудеться збір коштів на лікування неймовірно талановитої 15-річної вінничанки Вікусі Давискиби. На превеликий жаль, Віка з народження має захворювання, через яке не може самостійно рухатися – ДЦП спастична диплегія ніг. Дівчинка всім серцем мріє вільно ходити та самостійно (без допомоги чи опори) виходити на сцену і співати, адже має справжній талант.

Аби мрія Вікторії нарешті стала реальністю, їй вкрай необхідна складна операція зі встановлення імпланта та вирівнення стопи. Наразі є клініка у м. Дніпро та лікар, який готовий провести операцію, як тільки у травні Вікусі виповниться 16 років. Для такого хірургічного втручання і наступної реабілітації родині потрібна величезна сума грошей.

Нагадаємо, за п’ять років існування проєкту вдалося зібрати кошти на дороговартісне лікування та допомогти чотирьом юним вінничанам, яким діагностували серйозні захворювання.

Як зазначила Людмила Станіславенко, сьогодні їх успішні історії – промовистий доказ того, як «Жінка Вінниччини» змінює життя на краще та втілює дитячі мрії про здорове і щасливе майбутнє.

«До прикладу, у 2016 році завдяки проєктувдалося зібрати 32 тисячі гривень на операцію тавтілити в життя мрію вінничанки Іринки Ящук, яка з восьми років мала статус дитини-інваліда з діагнозом S подібний грудо-поперечний лівобічний сколіоз 3 ступеня зі значними порушеннями функції хребта. Вже минуло майже чотири роки, Ірочка вийшла заміж і нещодавно народила донечку Єву. Під час проведення ще однієї такої благодійної акції зібрано майже 180 тисяч гривень для семирічної Іринки Химич, яка має рідкісне генетичне захворювання – прогерія, тобто передчасне старіння. За зібрані кошти батьки поїхали з Іринкою у Бостонську клініку, де лікарі призначили їй якісне лікування. Завдяки проєкту про Іринку дізналася вся Україна, а нещодавно дівчинка навіть представила у Києві персональну виставку картин», – зазначила організаторка проєкту.

Вона нагадала присутнім, що у 2019 році вдалося зібрати кошти на лікування 16-річного вінничанина Артура Мельниченка, якому було встановлено діагноз ДЦП. Тоді Артур мріяв лише про одне–ходити: «Я не хочу айфон, машину чи дорогий велосипед... Просто хочу приносити користь людям і житии повноцiнним життям!», - казав хлопчик. Завдяки проєкту було зібрано 450 тис.грн на операцію деформованих стоп Артура, яку проводили в Ізраїльській клініці. Сьогодні Артурові вдалося забути про біль.

Як повідомила Людмила Станіславенко, цьогоріч у проєкті «Жінка Вінниччини –2020» передбачено 13 номінацій: проєкт Вінниччини, громадська діяльність/волонтерство, бізнес, культура, медіа, медицина, наука, освіта, ресторація, психологія, сфера краси, спорт, стиль та мода. У кожній із 13 номінацій буде п’ять фіналісток, які розроблятимуть власні, особливі благодійні проєкти з метою надання допомоги та підтримки родині Давискиби. Голосування триватиме з 2 березня по 20 березня на сайті vn.20minut.ua .

Звертаючись до присутніх, директорка Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк зауважила: «Жінка Вінниччини» – це не просто конкурс кращих жінок, це  унікальний та благородний благодійний проєкт, який ставить за мету допомагати іншим. Він показує, що спільними зусиллями можна досягати значних результатів, допомагати та змінюватина краще життя тих, хто найбільше цього потребує».

Своєю чергою, начальниця управління культури та мистецтв ОДА Ольга Дернова зазначила, що церемонія нагородження та благодійний вечір відбудуться 26 березня в ресторані «Mont Blanc» та проходитимуть у Венеціанському стилі.

«Чого хоче жінка, того хоче Бог. Коли такі мудрі, зіркові жінки збираються в прекрасному сузір’ї, їм все вдається, а найголовніше – збуваються найзаповітніші дитячі мрії»,  – запевнила Ольга Дернова.

Під час пресконференції юні учасники розповіли, як змінилося їхнє життя після участі у проєкті, а цьогорічна героїня Вікуся Давискиба поділилася із журналістами своїми планами на майбутнє: «Найбільше я мрію ходити, а ще – співати на великій сцені. Моя найбільша підтримка в житті – це моя мама.Я їй вдячна за все. А ще вдячна всім моїм друзям і людям, які мені допомагають».

  

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92