Мальовнича Ямпільщина багата на різні таланти. Вона дала Україні відомих художників, каменярів, учених, письменників. Незабутньою обдарованістю сяє на мапі Ямпільського району творча постать Павла Нанієва.

Сьогодні, 13 лютого 2020 року, у селі Гальжбіївка відбулося зібрання з нагоди презентації перевиданої книги П.І. Наніїва «Лозинова труна». На заході були присутні представники педагогічних колективів Ямпільщини, бібліотекарі, працівники культури закладів району, жителі сіл Гальжбіївки та Білої.

Запрошеними на творчу зустріч були директор департаменту фінансів Вінницької ОДА Микола Копачевський, за ініціативи якого перевидано книгу, заступник голови райдержадміністрації Михайло Труба, голова районної ради Сергій Гаджук.

Нове видання «Лозинової труни» здійснено за фінансової підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації у 2019 році.

Біографічну довідку та етапи творчого шляху П.І. Нанієва представила Галина Собко, громадський активіст села. Емоційно, з глибоким розумінням переживань, описаних автором, Галина Собко згадала важкі часи голодомору в Україні. Вразили присутніх спогади учасників заходу про знайомство й спілкування з письменником та його родиною.

Своїми міркуваннями про книгу, її героїв поділився з присутніми Микола Копачевський. Для нього все описане – це спогади про рідний край, його працьовитих людей, добре відомі місця й краєвиди. Микола Копачевський акцентував увагу на тому, що в усі часи розвитку нашої історії Україну завжди намагалися знищити або ж принизити. Автор радянських часів не мав згадувати у своїй творчості голодомор. Але, як зазначив промовець, про цю трагічну епоху України заговорили представники Канади й Америки. Отже, людина, яка відчула на собі жахливі моменти голоду, не могла бути байдужою до цієї теми. Про реальні події з нашої історії писали лише сміливі патріоти.

Перед учасниками заходу також виступили голова Вінницької міської письменницької організації Андрій Стебелєв, поети Валентина Сторожук та Олександр Височанський. Гарними мелодіями та мистецьким виконанням українських пісень присутніх порадували Вероніка Остапчук, Андрій і Наталя Сенченки.

Ця подія засвідчила зацікавленість людей історією рідного краю, прагнення українців донести засобами художнього слова нащадкам важливість та трагізм подій тридцятих років минулого століття. Жоден учасник зустрічі не залишився байдужим до почутого й висловленого.

Представники влади району подякували організаторам заходу та всім присутнім на ньому за долучення й уявний дотик до творчості Павла Нанієва.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92