Сьогодні у Вінницькій обласній філармонії імені М.Леонтовича за підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА і обласної Ради відбувся черговий ІІІ щорічний фестиваль подільських громад  «Відродимо село – розквітне Україна».

Ініціатором та ідейним натхненником проведення фестивалю в рамках проєкту «Моя Вінниччина» є голова спілки письменників Вінниччини Вадим Вітковський спільно із письменником і головним редактором книжкової серії «Моя Вінниччина» Миайлом Каменюком та Вінницькою організацією Національної спілки письменників України.

Цьогоріч учасниками фестивалю стали 10 об’єднаних територіальних громад, про села яких надруковано книги-історії в 2019 році, а також меценати видавничої справи, видавці, автори історій сіл та міста Могилів-Подільський. Це громади с.Пеньківка Шаргородського, с.Серединка Бершадського, сс. Китайгород та Леухи Іллінецького, сс.Бабчинці і Гонтівка Чернівецького, с. Лозна Хмільницького, с.Скоморошки Оратівського, с.Сосни Літинського районів, м.Могилів-Подільського.

Із вітальним словом до учасників та гостей фестивалю звернулась директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк: «Це унікальний проєкт, унікальний фестиваль, унікальні книги і унікальні люди, які його творять. Цей проект єдиний в Україні, жодна область не має подібного проєкту і такого фестивалю. Переконана, що цей проєкт повинен продовжуватися і надалі, адже на Вінниччині понад 1400 сіл і кожне має свою унікальну історію. Я дякую всім, хто пише і творить історію своїх сіл, дякую всім громадам, які сьогодні приїхали на фестиваль і особлива подяка ідейним натхненникам цього фестивалю Вадиму Вітковському і Михайлу Каменюку, які творять історію сучасності».

Десяток сіл та селищ Вінниччини в ході фестивалю презентували історії своїх сіл, цікаві факти та здобутки. Кожна з цих історій знайшла своє відображення у книгах, які видано редакцією журналу «Вінницький край» за сприяння Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

Кожна громада, учасниця фестивалю, презентувала свої досягнення та «частувала» глядачів виступами кращих самодіяльних аматорів сцени.

Також під час фестивалю вшановано лауреатів премії імені Віктора Тимчука, якою відзначаються кращі книги року - історії міст і сіл Вінниччини.

Розповідаючи про свої села, учасники фестивалю наводили факти з історії свого краю, розповідали легенди про свої села, вражали глядачів художнім читанням віршів, піснями, танцями та художніми номерами. Задля цього до Вінниці завітали найрізноманітніші творчі колективи з різних куточків Вінниччини. Усі творчі номери артистів оспівували красу рідних місць, працьовитість, щедрість та мудрість людей, які там проживають. На знак шани і подяки організаторам заходу учасники фестивалю частували гостей запашним українським короваєм, салом та різноманітними українськими стравами.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92