Голодомор в Україні 1932 – 1933 років визнано найстрашнішим злочином проти людяності, штучним знищенням українського народу, який був влаштований тодішнім партійним і політичним керівництвом СРСР на чолі із Йосипом Сталіним як помста нашому вільному люду за події Української революції 1917 – 1921 років, за незламність нашого вільного духу, за нескореність українського характеру…

За своїм вражаючим масштабом Голодомор можна порівняти хіба що  з втратами нашого народу від Другої Світової війни: за різними оцінками, внаслідок голодомору в Україні загинули від 8 до 10 мільйонів наших співвітчизників… На сьогодні 85% відсотків громадян вважають ті трагічні події в історії нашої країни ретельно спланованим геноцидом українського народу.

Голодомор - це помста за свободу, за прагнення жити у вільному демократичному світі. Нескорених – у сибірські поселення, яких на всіх українців не вистачало; для масових же розстрілів в країні «совєтів» бракувало «робочих»,  почервонілих від крові рук… Але ж українців в будь-якому разі варто було карати смертю за здобуту, хоч і духовну, незалежність від імперій… і селян вбивали голодом, а інтелігенцію – кулями.

Минуло 86 років… Усе таємне стало явним, і правда про ті події є доступною у кожному підручнику з історії України, а також в багатьох виданнях з Всесвітньої історичної спадщини, наукових монографіях, архівах та фахових дослідженнях істориків усього світу.

Але окрім історично - інформаційного наповнення цього дня в житті кожного з нас має постійно бути присутнє і емоційне сприйняття тих подій, їх відчуття та образи українців, які перенесли нелюдські страждання.

Остання субота листопада - вшанування пам`яті жертв голодоморів в Україні, всесвітня акція «Запали свічку пам`яті» - це сучасне осмислення трагедії всього українства, спільні переживання горя від людських втрат, відчуття болю наших предків, що пережили той страшний геноцид.

Напередодні Дня вшанування пам`яті жертв голодоморів у Вінниці біля пам`ятника на площі імені Василя Стуса керівництво області та міста – заступник голови обласної державної адміністрації Ігор Івасюк, заступник голови обласної Ради Ігор Хміль, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, керівники структурних підрозділів обласної та міської влади, закладів, установ та організацій хвилиною мовчання вшанували пам`ять загиблих в часі голодомору 1932 -1933 років, поклали квіти та запалили свічку пам`яті на знак шани невинно покараних душ.

Допоки пам`ять жива, живі і ті, хто пішов у забуття… Ці символи та образи передають нам, сучасникам увесь трагізм голодоморів в Україні, аби таке ніколи не повторилося в нашій історії! Пам`ятаймо!

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92