Сьогодні, 6 листопада, делегація журналістів Вінниччини, що представляють обласні та районні видання, бере участь у парламентських слуханнях на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення».

Захід проходить у приміщенні Верховної Ради України за участю народних депутатів України, представників Кабміну, Міністерства культури, молоді та спорту, Міністерства внутрішніх справ, Державного комітету телебачення і радіомовлення, Генеральної прокуратури, представників органів місцевого самоврядування, медійної індустрії, громадянського суспільства, наукової спільноти, а також Національної спілки журналістів України.

Вінниччину представили заступник начальника управління інформаційної діяльності – начальник відділу зв’язків зі ЗМІ Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Світлана Лісунова, а також представники обласних і районних видань, електронних та друкованих засобів масової інформації області.

Під час заходу були заслухані доповіді Голови Комітету ВРУ з питань свободи слова Нестора Шуфрича, а також Міністра культури, молоді та спорту України Володимира Бородянського, голови Національної спілки журналістів України, члена виконкому Європейської федерації журналістів Сергія Томіленка, Голови Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександра Ткаченка, Голови Комітету ВРУ з питань правової політики Ірини Венедіктової, а також представників силового блоку, провідних журналістів України та учасників громадських організацій.

На думку провідних спікерів, на сьогодні головними загрозами у роботі представників ЗМІ є перешкоджання професійній діяльності журналістів, погрози та інші випадки фізичної агресії. Зокрема, протягом перших дев’яти місяців поточного року експертами ІМІ зафіксовано 88 випадків фізичної агресії щодо журналістів.

За даними ГПУ, із січня по вересень 2019 р. правоохоронці зареєстрували 187 кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних стосовно працівників засобів масової інформації, з них 136 кримінальних проваджень зареєстровано за Ст.171 («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів») Кримінального кодексу України. З січня по вересень поточного року правоохоронці розслідували та передали до суду 12 кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних стосовно журналістів.

Викликає тривогу і той факт, що наявні можливості чинного законодавства для гарантування свободи слова, безпеки професійної діяльності журналістів не використовуються належним чином.

Крім обговорення ключових аспектів і викликів, учасники парламентських слухань також мали можливість висловити своє бачення ситуації з питань безпеки діяльності журналістів в Україні та надати пропозиції щодо можливих шляхів вирішення існуючих проблем та превентивних заходів.

  

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92