Сьогодні, 26 липня, у с. Вапнярка Томашпільського району за участі співробітників та волонтерів комунального підприємства «Центр історії Вінниці», широкого кола громадськості відбулася низка національно-патріотичних заходів з нагоди відзначення 100-річчя подій Вапнярського бою та вшанування пам'яті його учасників.

За сприяння облдержадміністрації, селищного голови с. Вапнярка, комунального підприємства «Центр історії Вінниці» та ГО «Вінницьке історичне товариство» було встановлено меморіальну дошку «Героям Вапнярського бою» на приміщенні залізничної вокзальної станції «Вапнярка».

Окрім того, протягом 2019 року планується видання історичного нарису «Вапнярська операція 1919».

 «Ми неодмінно повинні пам’ятати свою історію. Історія вчить, що ми маємо бути мудрими, обачливими та шанувати свою культуру і самобутність, а також не забувати важливі події, які визначають нашу національну історію», – зазначив у вітальному слові заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Іван Педорук.

У свою чергу, головний спеціаліст Відділу у Вінницькій області Міністерства у справах ветеранів України Олег Дмитрійчук зауважив: «Перемога армії УНР тут у Вапнярці – це одна зі знакових перемог в українській військовій традиції. Героїзм нашого народу невичерпний. Сьогодні українські військові на Сході України продовжують відстоювати суверенітет та незалежність України, як і 100 років тому це робили наші воїни на цьому місці».

Після урочистої частини працівники та волонтери КП «Центр історії Вінниці» пройшли маршем до Будинку культури, де відбулася презентація інтерактивної стели про події Вапнярського бою.

Після цього розпочався «Живий урок історії», який підготували співробітники та волонтери комунального підприємства «Центр історії Вінниці для учнівської молоді, яка перебуває на літньому оздоровчому таборуванні.

За словами директора комунального підприємства «Центр історії Вінниці Олександра Федоришена, однією із знакових подій і водночас перемог української зброї часів Перших Визвольних змагань 1917-1921 років була Вапнярська операція армії Української Народної Республіки. Бої з більшовицькими підрозділами Червоної армії тривали протягом липня-серпня 1919 року.

«Головним завданням 3-ї пішої дивізії армії УНР було захоплення Вапнярського залізничного вузла (нині станція Вапнярка), який мав величезне стратегічне значення. Маючи менше військової сили та забезпечення, начальник 3-ї дивізії Олександр Удовиченко обрав тактику маневрування і знищення окремих ворожих підрозділів по одинці. Після перемоги, за виняткову стійкість і відвагу, дивізія була офіційно удостоєна назви «Залізна», – відзначив у своїй розповіді Олександр Федоришен.

Нагадаємо, що на Вінниччині систематично проводяться національно-патріотичні заходи відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 25 травня 2017 року № 366 «Про підготовку та проведення заходів із відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та вшанування пам'яті її учасників на території Вінниччини».

Інформаційний супровід заходів здійснюється Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92