Сьогодні, 18 липня, в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА в онлайн-режимі відбулась чергова  Урядова експертна зустріч на тему: «Розвиток соціальних та реабілітаційних послуг у територіальних громадах».

Зустріч відбулась за участю заступника Міністра у справах ветеранів Оксани Гаврилюк,  відповідальних за роботу з ветеранами, представників інститутів громадянського суспільства, ветеранських організацій.

Заступник Міністра у справах ветеранів Оксана Гаврилюк зазначила: «Крім фізичних травм, учасники АТО (ООС) зазнають психологічного травмування, що може призводити до погіршення їх психоемоційного стану, виникнення психосоматичних захворювань і соціальної дезадаптації. У таких осіб гострою є потреба в послугах фізичної, медичної та психологічної реабілітації, а також соціальної та професійної реадаптації, без отримання яких неможливе повноцінне повернення учасників до цивільного життя. З метою розв’язання зазначених проблем розроблено Державну цільову програму з фізичної, медичної, психологічної реабілітації і соціальної та професійної реадаптації учасників АТО (ООС). У Програмі враховується сучасний світовий досвід організації реабілітації та реадаптації ветеранів, який свідчить про те, що для осіб з адаптаційними та травматичними розладами (у тому числі з посттравматичним стресовим розладом) важливими є насамперед підтримка громади та кваліфікована психологічна допомога. Концептуально Програма базуватиметься на соціальній моделі реадаптації та реабілітаційній стратегії охорони здоров’я, відповідних міжнародних стандартах».

У результаті виконання Програми передбачається створити систему реабілітації та реадаптації учасників, здатну надавати послуги понад 350 тис. осіб із забезпеченням проведення моніторингу їх фізичного та психологічного стану, адаптації у суспільні процеси, в тому числі у формі працевлаштування та зайнятості, та реагуванням на їх потреби у зазначених сферах. Така система може стати модельною для організації реабілітації інших цільових груп населення (осіб, які постраждали від природних або техногенних катастроф, внутрішньо переміщених осіб та інших категорій населення).

У Вінницькій студії участь у зустрічі взяли начальник управління у справах ветеранів війни Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Андрій Грачов, головний спеціаліст Відділу у Вінницькій області Міністерства у справах ветеранів України Олег Дмитрійчук, член Ради Ветеранів при Міністерстві у справах ветеранів України від Вінницької області Валентин Ковальський,  член Громадської Ради при Вінницькій ОДА Надія Сівоха, головний спеціаліст відділу допомог ветеранам війни Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Євгенія Григорук.

В рамках зустрічі представники усіх областей України обговорили внесення змін до Державної цільової програми з фізичної, медичної, психологічної реабілітації і соціальної реадаптації учасників антитерористичної операції та осіб, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, на період до 2022 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2018 року № 1021, проблемні питання щодо її реалізації.

Нагадаємо, що Урядом ініційовані щотижневі експертні онлайн - зустрічі у форматі прямого включення КМУ та областей з запрошенням у студії представників громадськості, експертів, органів влади та журналістів.

  

 

 

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92