Сьогодні, 4 червня, у конференц-залі Музейно-просвітницького центру Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського відбулася відкрита лекція та дискусія «Чому є важливим багатонаціональний підхід до історичного минулого України», а також презентація українсько-канадської книги «Євреї та українці: тисячоліття співіснування».

Захід став можливий за підтримки Канадійського благодійного фонду «Українсько-Єврейська зустріч» (UJE).

У дискусії взяли участь директор Вінницького музею Голокосту Леонід Трахтенберг та керівник українського представництва UJE Владислав Гриневич.

«Євреї та українці: тисячоліття співіснування» – це ґрунтовна праця, яка ще раз доводить: історія повинна працювати на суспільство. Так, вже з перших сторінок книги ми бачимо спробу авторів налагодити історичну комунікацію, знайти порозуміння та спростувати ті стереотипи щодо співіснування двох націй та їх начебто «непрості» взаємини, які побутують у нашому суспільстві», – зазначила модератор заходу, завідувач кафедри історії та культури України факультету історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського, доктор історичних наук, професор Ольга Коляструк.

«Серед єврейської діаспори побутує думка, що українське суспільство у своїй переважній більшості антисемітське. Але це не відповідає дійсності. Україна – молода держава, яка нараховує лише чверть століття незалежності. До 1991 року вона не була власною щодо тієї політики, яка проводилася стосовно єврейського населення», – відзначив співавтор книги «Євреї та українці: тисячоліття співіснування», професор історії та політології Університету Торонто Павло-Роберт Маґочій.

Основна мета книги: показати історичну правду стосунків між українцями та єврейською спільнотою.

«Не залежно від етнічної чи релігійної приналежності нам усім потрібно зберігати «здорові» стосунки і в будь-якій ситуації, у першу чергу, залишатися людьми», – переконаний Павло-Роберт Маґочій.

Дуже пізнавальною виявилася дискусія співавтора книги та доктора історичних наук, доцента кафедри правових наук та філософії факультету історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського Валерія Кононенка щодо різних варіацій соціального статусу єврейської спільноти у той чи інший історичний період на території України.

По завершенню заходу часникам дискусії було презентовано книги «Євреї та українці: тисячоліття співіснування» із автографом співавтора Павла-Роберта Маґочія.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92