За участю представників Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації та громадськості, 28 березня, в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної державної адміністрації у режимі відео конференції відбулася експертна зустріч. Предметом обговорення стала Концепція реалізації державної політики в сфері промислового забруднення.

Центральну студію представили фахівці від команди підтримки реформ при Мінприроди України Ольги Семків - проектного менеджера напрямку «Впровадження Директиви 2010/75/ЄС про промислове забруднення»  та Світлани Сушко - експерта з наближення законодавства та представників громадськості.

Як зазначила Ольга Семків, Концепція реалізації державної політики в сфері промислового забруднення в даний час отримала погодження від Міністерства юстиції України, опрацьована та готується пакет документів для подачі в Кабінет Міністрів України. В даний час команда працює над розробленням Плану Концепції.

Директива 2010/75/ЄС передбачає найкращі доступні технології та методи управління промисловим сектором для ефективності захисту навколишнього середовища. Метою Концепції є створення відповідних та інституційних передумов для ефективного запобігання, зменшення та контролю промислового забруднення і виконання міжнародних зобов’язань.

Основними елементами директиви 2010/75/ЄС є комплексний підхід із запобіганням перехресному впливу переміщення забруднення між різними компонентами довкілля, диференційований підхід до регулювання з огляду на граничні значення виробничих потужностей та продуктивності виробництва. Також впровадження найкращих доступних технологій та методів управління, моніторинг, звітність і контроль, а громадськість матиме доступ до інформації  для участі у процесі прийняття рішень.  

Під поширення сфери застосування Концепції  підлягатимуть визначені категорій видів діяльності (технологічного устаткування), а саме енергетика, виробництво та обробка металів, гірничовидобувна і хімічна промисловості, поводження з відходами, а також інші види діяльності, такі як використання ЛОС, харчова промисловість, фермерські господарства тощо.

Цей документ надасть більше можливості та матиме диференційований підхід відповідно до виробничих потужностей. Для найбільших підприємств-забруднювачів передбачається інтегрований дозвіл, аналог регулювання другої групи підприємств за викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря видаватимуть уніфікований дозвіл, а малі установки, які чинять незначний вплив на довкілля, реєструватимуться.

До обговорення важливого питання долучилися представники Запорізької, Львівської, Житомирської та Вінницької обласних державних адміністрацій. У Вінницькій студії запитання до експертів з підтримки реформ Мінприроди України задав голова Міжнародної благодійної організації «Фундація Зелений КІТ» Вадим Гончарук. Він окреслив важливість впровадження цієї Концепції, але питання полягало в тому, яким чином вона впроваджуватиметься в українському законодавстві? А саме, хто має її підтримувати та чи буде врахована специфіка нашої промисловості?

Активно до обговорення у Вінницькій студії долучились: Оксана Горбатенко – начальник відділу дозвільної діяльності та природоохоронних програм Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Тетяна Квітка – головний спеціаліст відділу дозвільної діяльності та природоохоронних програм Департаменту та Вадим Гончарук - голова Міжнародної благодійної організації «Фундація Зелений КІТ».

Переглянути зустріч можна за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=lJmlPGYSdDA    

Нагадаємо, що Урядом ініційовані щотижневі експертні онлайн-зустрічі у форматі прямого включення КМУ та областей з запрошенням у студії представників громадськості, експертів, органів влади та журналістів.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92