Сьогодні, 14 березня, в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА у режимі відео конференції відбулася  Урядова експертна зустріч,  до якої долучились представники управління культури і мистецтв облдержадміністрації та директори Вінницьких обласних бібліотек. Предметом обговорення став проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження Плану заходів на 2019-2020 роки з реалізації Стратегії популяризації української мови до 2030 року «Сильна мова – успішна держава».

У центральній студії участь в обговоренні проекту розпорядження КМУ взяли Генеральний директор Директорату державної мовної політики Міністерства культури України Лариса Нікіфоренко, експерти Директорату державної мовної політики Міністерства культури України Дмитро Руднік та Захар Федорак, а  також експерт з RBM/моніторингу Анна Марцінків.

У Вінницькій студії до обговорення долучились: Ольга Зелінська – заступник начальника відділу культурно-мистецьких установ управління культури і мистецтв облдержадміністрації, Лариса Сеник – директор Вінницької обласної наукової універсальної бібліотеки ім. К.А.Тімірязєва, Тетяна Пісна – директор Вінницької обласної бібліотеки для юнацтва, Тетяна Мрищук – директор Вінницької обласної бібліотеки для дітей ім. І.Франка.

Розроблення Стратегії зумовлено необхідністю кардинальних змін, спрямованих на підвищення популярності та конкурентоспроможності державної мови в Україні та світі шляхом взаємодії органів державної влади, органів місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства, через прийняття відповідних управлінських рішень і проведення системних заходів.

В основу Стратегії покладено результати досліджень сучасного стану державної мови, проведених державними та недержавними організаціями, незалежними експертами, пропозиції центральних та місцевих органів влади, наукових інституцій, неурядових громадських організацій, експертів.

Прийняття проекту акта сприятиме зміцненню та утвердженню державної мови на всій території України у всіх сферах суспільного життя як засобу єднання нації, досягнення успіху та добробуту, посилення національної безпеки, мови міжетнічного спілкування і порозуміння, задоволенню мовних потреб українців за кордоном.

Під час обговорення актуальним стало питання забезпечення закладів освіти підручниками та посібниками, іншою навчальною, пізнавальною і художньою літературою українською мовою.

Для підвищення рівня володіння українською мовою педагогічних та науково-педагогічних працівників для покращення якості викладання предметів та дисциплін в усіх закладах освіти, також для державних службовців, представників засобів масової інформації запропоновано започаткувати курси вивчення української мови.

Переглянути сьогоднішню зустріч можна за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=kphf5Upc_RY   

Нагадаємо, що Урядом ініційовані щотижневі експертні онлайн-зустрічі у форматі прямого включення КМУ та областей з запрошенням у студії представників громадськості, експертів, органів влади та журналістів.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92