Вчора, 5 березня, в експозиційній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відбулось відкриття виставки «У боях за Вінниччину», приуроченої 75-й річниці визволення Вінницької області від нацистських загарбників.

Виставку створено на основі раритетів з колекції обласного краєзнавчого музею, колекціонерів та реконструкторів.

«75 років віддаляють нас від трагічних подій Другої світової війни. Сьогодні ми згадуємо бойову звитягу воїнів, партизанів і підпільників, жахи окупації і героїчну працю простих людей задля відродження країни. Кожна мить війни була суворим випробуванням для мільйонів – з-поміж них і для наших земляків» -  зазначила у вступному слові директор Музею Катерина Висоцька.

У відкритті експозиції також взяв участь заступник декана Факультету історії, етнології і права з наукової роботи Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського, кандидат історичних наук Анатолій Войнаровський.

На виставці представлені рідкісні експонати, зокрема, комплекси світлин військових кореспондентів Володимира Юдіна та Юхима Копита – учасників визволення області; фото періоду окупації з особистих колекцій бельгійця Мартіна Богарта та Ігоря Ланового, комплекси вінничан – визволителів рідного краю, листи з фронту, спорядження, предмети побуту тощо.

Особливу зацікавленість відвідувачів викликали інсталяції, присвячені Другій світовій війні, створені громадською організацією «Жива історія».

Артефакти тих далеких часів наблизили відвідувачів виставки  до героїчних подій минулого, допомогли відчути гнітючу атмосферу жахів воєнних лихоліть.

Нагадаємо, що визволення Вінницької області від нацистських загарбників розпочалось 28 грудня 1943 р. військами 1-го Українського фронту. В ході Житомирсько-Бердичівської наступальної операції від нацистських окупантів було визволено 10 райцентрів, понад 200 населених пунктів . На початку березня 1944 р. розпочались Проскурівсько-Чернівецька та Умансько - Ботошанська наступальні операції, які стали основним і завершальним етапом визволення Вінницької області від нацистських окупантів. У важких умовах весняного бездоріжжя  війська 1-го і 2-го Українських фронтів пройшли з боями сотні кілометрів, очищаючи від ворога подільську землю. У визволенні області брали участь 6 загальновійськових, 5 танкових і 2 повітряні армії.

Звільнена від нацистських загарбників Вінницька область лежала в руїнах. Промисловість, транспорт, сільське господарство були майже повністю знищені. З 579 підприємств області зруйновані 376. Прямі збитки,   заподіяні нацистами  народному господарству Вінниччини, становили 19,6 млрд. крб.

Виставка «У боях за Вінниччину » є прикладом збереження святої пам’яті про трагічні події, про життя і подвиг покоління, яке прийняло на себе всю жорстокість війни, відстояло Батьківщину, свої життєві ідеали.

 

 

 

 

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92