Про це йшлося під час засідання «круглого столу» з питань зайнятості учасників АТО Вінниччини, яке відбулось сьогодні в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації  за участю заступника голови ОДА Олександра Крученюка та директора обласного центру зайнятості Галини Скоковської.

В зустрічі взяли участь : головний спеціаліст Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Олег Дмитрійчук; демобілізовані учасники АТО, яким надавала допомогу у працевлаштуванні обласна служба зайнятості; представники ЗМІ.

Олександр Крученюк на початку заходу зауважив :«Учасники АТО, які зареєстровані в центрі зайнятості,  на 55% - люди із сільської місцевості. Зрозуміло, що зараз  не так легко знайти роботу на селі. Ще є  важливе питання, на яке варто звернути увагу – виплати допомоги. Демобілізовані учасники АТО отримують від  4500 грн. державної допомоги по безробіттю, переважна більшість з них отримують максимальний розмір допомоги - 7700 грн.. В той же час роботодавець пропонує біля 5500 тис. гривень. Цей дисбаланс не дає їм мотивації працевлаштовуватись».

Посадовець також підкреслив, що для цієї категорії  держава створює сприятливі умови як для відкриття власного бізнесу, так і для перенавчання і працевлаштування за новою спеціальністю.

Директор Вінницького обласного центру зайнятості Галина Скоковська, зазначила, що  починаючи із 2014 року питання працевлаштування демобілізованих учасників АТО є пріоритетним напрямком діяльності обласної служби, тільки  за 2018 рік були працевлаштовані 464 особи із цієї категорії, що є найвищим показником в Україні серед центрів зайнятості.

«Всього ж від початку військових дій на Сході країни до обласної служби зайнятості звернулось  6685  осіб з числа демобілізованих військовослужбовців, які брали участь в АТО, 6594 із них було надано статус безробітного, 6352 виплачувалась допомога по безробіттю та 2079 були працевлаштовані»,- повідомила Галина Скоковська.

Вона також зазначила, що новим Порядком реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, з 1 січня 2019 року визначено, що АТОвці мають право на першочергове отримання послуг центру зайнятості,окрім того,   фахові кар’єрні радники працюють із кожним шукачем роботи індивідуально, пропонуючи не лише  наявні  вакансії, але й перепідготовку за цілим переліком спеціальностей  коштом  спеціального фонду. З початку року  ваучер на безкоштовну  перепідготовку і навчання отримує кожен демобілізований  воїн, який стає на облік служби зайнятості (незалежно від віку).

Від початку військових дій на Сході країни, 188 колишніх воїнів  отримали, за сприяння служби зайнятості, допомогу по безробіттю одноразово для відкриття власної справи, в т.ч.  2018 році таких  було 30 осіб.

Для започаткування власного бізнесу безробітні обирали різні види економічної діяльності, а саме: роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет, діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування, виробництво авторських виробів з деревини, електромонтажні роботи, консультування з питань інформатизації, діяльність приватних охоронних служб, діяльність у сфері права, інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп'ютерних систем тощо. Розмір допомоги теж варіювався від 40 до 80 тис. грн. «Виплата здійснюється в розмірі залишку, призначеної безробітному допомоги по безробіттю, сума коштів ,зазвичай, недостатня для започаткування та ефективного ведення власної справи, тому обласною службою  зайнятості було ініційовано питання можливості виділення коштів на підтримку малого та середнього підприємництва  при формуванні місцевих бюджетів на 2019 рік», - повідомила Галина Скоковська.

Головні спікери зустрічі запевнили, що у Вінницькій області є чимало вакансій  та пропозицій від роботодавців і  той,  хто справді бажає працевлаштуватись, обов’язково отримає місце роботи.

Олександр Крученюк запросив поділитись позитивними прикладами працевлаштування після демобілізації учасників бойових дій на Сході України, які отримали допомогу від обласної служби зайнятості.

Олександр Ярошенко, якому до виходу на пенсію залишилось 2 роки, не захотів повертатись за станом здоров’я до водійської праці, тож пройшов навчання та був  працевлаштований за направленням ЦЗ на постійне місце роботи оператором  котельні ВМР «Вінницяміськтеплоенерго».

Демобілізований учасник АТО Андрій Сайкович, відкрив власну справу – виготовляє дизайнерські вироби з дерева. «Прибуток йде десь близько 10-ти тисяч гривень, це вистачає забезпечити себе і свою родину. Стартовий капітал, який мені виділили через службу зайнятості – близько 56 тис. грн.»,- розповів Андрій.

Юрій Вінницький, який повернувся з АТО в 2016 році, маючи вищу освіту, побажав отримати через ЦЗ робочу спеціальність електрогазозварювальника, навчався 9 місяців, а після закінчення був працевлаштований за направленням ЦЗ у Вище художнє ПТУ№5 м. Вінниці – майстром виробничого навчання, роботою задоволений.

Олексій Луценко  повернувся до мирного життя в 2017 році,отримав допомогу на власний бізнес, надає послуги з електромонтажних робіт, має на меті створити  власну бригаду.

Підсумовуючи зустріч,Олександр Крученюк підкреслив, що органи державної влади   постійно співпрацюють із центром зайнятості у сприянні зайнятості демобілізованих учасників АТО та готові підтримати будь-які ініціативи щодо організації підприємницької діяльності воїнів-атовців.

Довідка

Станом на 1 січня 2019  року 560 безробітних продовжили шукати роботу через обласну службу зайнятості;

За оперативними даними  з початку січня  вже працевлаштовані 26 осіб з числа учасників АТО;

Станом на 1 лютого 2019 р. в центрах зайнятості області отримували соціальні послуги 590 безробітних з числа учасників АТО.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92