Наскільки змістовніше сьогодні ми заглиблюємось в історію України, настільки цікавою та незвіданою вона виявляється; ми дізнаємось про події, які за часів, так званої, «радянської історичної дійсності» суворо замовчувались під острахом «соціальних покарань» та «громадських засуджень».

І стосується це багатьох періодів життя української нації та формування її в незалежну унітарну державу, як-то один з таких, що відноситься до 1917-1921 років, який ми зараз вивчаємо під терміном «Українська революція», 100-річчя якої нині відзначаємо багатьма статтями, дослідницькими телерадіопрограмами, науково-практичними заходами, історичними зустрічами й конференціями, пізнавальними лекціями та дискусіями.

Одна з таких відбулась цієї п`ятниці, 21 грудня у Тиврівському ліцеї-інтернаті наукового спрямування з нагоди вшанування пам`яті земляка, отамана Армії УНР Артема Онищука. Втім, не лише про цю особистсість як визначного воїна дізнались учні ліцею цього дня. Увазі ліцеїстів була представлена надзвичайно цікава лекція-історичний екскурс із циклу «Жива історія», яку підготували учасники клубу  «Вінницьке історичне товариство» та міського КП «Центр історії Вінниці», що очолює відомий історик та дослідник Олександр Федоришен.

Учасники клубу детально і в наглядній формі розповіли підліткам про історичні військові баталії періоду 1917 – 1921 років, чітко, як кажуть, «розклали по полицях» усі історичні та політичні передумови військової приналежності того періоду до армій Німеччини, України й Російської імперії, адже той час для нас є одним із самих суперечливих, заплутаних і незвіданих: інколи вояки переходили з одного війська до іншого, змінювали свою державну приналежність, коли навіть родичі, самі того не знаючи, могли воювати один проти одного…і так траплялось…

Історики продемонстрували аматорський дослідницький короткометражний фільм, створений у співавторстві із учнями однієї з вінницьких шкіл; достоменно розповіли про військове вбрання тих часів, озброєння та військову службу, продемонстрували зразки озброєння та військового устаткування, до речі, більшість з якого є оригінальними екземплярами.

Також перед ліцеїстами виступили директор Департаменту інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк, директор Вінницького обласного архіву, доктор історичних наук, професор Юрій Легун, доцент кафедри історії та права Вінницького державного педуніверситету, кандидат історичних наук  Анатолій Войнаровський, які подякували педагогічному складу ліцею та керівництву Тиврівської РДА за підтримку ініціативи, і  високо оцінили можливість проведення таких зустрічей та безперечну користь від них, адже діти із щирим захопленням дивились й слухали цікаві доповіді й дослідницькі  презентації, висновнки від яких, сподіваємось, закарбуються в їхній пам`яті як свіжий подих героічного минулого українських вояків. За словами організаторів, подібні  живі  уроки  проведуть по всіх 45 опорних школах області. Там також презентують виставку «100 років боротьби: Українська революція 1917-1921»

Апогеєм лекції стала виставка бойової техніки від «Центру історії Вінниці» - його учасники доставили до Тиврова справжній броньований автомобіль, артилерійську гармату та знаменитий кулемет «Максим». Цю зброю ототожнюють з військовими кампаніями тих часів.

Ну і, звісно, на честь вояків Армії УНР пролунала урочиста сальва, яка символізувала собою єдність думок та прагнень двох поколінь, єдність історії і сучасності, прагнень нинішніх молодих українців берегти міць країни, пам`ять про те, що 100 років тому саме за єдність України віддали своє життя такі ж молоді українці, мріючи про вільну квітучу державу.


 

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92