Сьогодні, 23 листопада, хвилиною мовчання та покладанням квітів вшанували пам'ять видатного вченого-історика, професора Іллі Гавриловича Шульги (1921-1993) – першого дослідника тематики голодоморів на Поділлі, зокрема Голодомору 1932-1933 років, та одного з перших істориків, які почали займатися даною темою в Україні.

Зазначимо, що Шульга Ілля Гаврилович народився 3 серпня 1921 року у с. Верещаки, нині Лисянського району Черкаської області у селянській родині.

Отримавши диплом історика, Ілля Шульга працює вчителем на Черкащині.

Своє життя з Вінницею вчений-історик пов’язав з 1972 року. У зв’язку з відновленням у Вінницькому педагогічному інституті (нині університеті) історичного факультету, Іллі Гавриловичу запропонували очолити кафедру історії, згодом – історії СРСР та УРСР. З часом він займає посаду професора кафедри.

З середини 80-х років, коли зняли заборону на доступ до архівних документів 20-30-х років XX століття, професор Ілля Шульга наполегливо і цілеспрямовано приступив до вивчення тематики голодоморів на Вінниччині. Переживши голод 30-х років, внаслідок чого захворів кістковим туберкульозом, він прагнув розповісти правду про цю, жахливу за проявами і катастрофічну за наслідками, трагедію українського народу, яка жодним словом не згадувалася в офіційній радянській історіографії. У 1988 році одним із перших в Україні він опублікував свої спогади про ті страшні часи.

Багаторічна напружена робота дослідника з архівними документами, коло яких щораз розширювалося, вилилась у низку газетних публікацій і в книгу «Людомор на Поділлі», яка містить ряд історичних документів, що показують причини, прояви та наслідки голодомору.

Доопрацюванням цієї роботи вчений займався до останнього дня свого життя. Вже після смерті вченого-історика була опублікована праця «Гірка правда: Нариси історії подільського селянства 1920-1932 років», в якій проаналізовано становище селянства та політика тодішнього сталінського тоталітарного режиму, результатом якої став Голодомор 1932-1933 років.

Опублікована спадщина Іллі Шульги складається з 174 праць – монографій, брошур, авторефератів, розділів у колективних працях, статей в наукових журналах, збірниках, енциклопедіях, газетних публікацій тощо.

Помер професор Шульга 9 грудня 1993 р. у м. Вінниці.

Наукова, педагогічна, громадська діяльність Іллі Гавриловича Шульги слугують взірцем служіння своєму народу та своїй Батьківщині.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92