Сьогодні, 20 листопада, у конференц-залі Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського відбулася науково-практична конференція по вшануванню пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років та політичних репресій сталінського тоталітарного режиму.

Конференція, організована факультетом історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, стала можливою за підтримки облдержадміністрації, зокрема, Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, Державного архіву області, обласного краєзнавчого музею та Комунального підприємства «Центр історії Вінниці».

«Дослідження своєї історії є надзвичайно важливим для кожного народу, як позитивних, так і негативних сторінок. Голодомор 1932-1933 років – це трагедія української нації, трагедія «штучно» влаштована радянським тоталітаризмом з метою знищення українського народу та нашої державності. Саме у ній вбачалася небезпека для тодішнього сталінського режиму. Історія має тенденцію повторюватися, тому ми повинні зробити все можливе для того, щоб подібні події ніколи більше не мали місця у нашій історії», – зазначив заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк.

Він підкреслив, що облдержадміністрація проводить постійну роботу щодо сприяння діяльності істориків Вінниччини, а також видання їхніх наукових праць за рахунок коштів обласного бюджету.

«Сучасність краще пізнається через розуміння власної історії. Сьогоднішня науково-практична конференція присвячена тематиці Голодомору, який був справжньою трагедією для українського народу та визнаний геноцидом», – відзначила ректор Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського Наталія Лазаренко.

«Голодомор 1932-1933 років – це один з наслідків втрати Україною своєї державності у 1920-1921 роках. Ми потрапили у тоталітарний режим, який не рахувався з людськими життями. Кожному з нас потрібно пам’ятати, якою ціною дається незалежність держави, і до яких трагічних наслідків призводить її втрата», – зазначив заступник голови обласної Ради Ігор Хміль.

За словами заслуженого вчителя України, дослідника тематики голодоморів на Вінниччині Миколи Дороша, сталінський репресивний режим перетворив українського селянина, хлібороба, господаря на своїй землі на жебрака.

«Події 1932-1933 років в Україні – це застереження для кожного з нас щодо того ворога, який сьогодні робить спробу позбавити незалежності нашу державу на сході України», – підсумував свій виступ Микола Дорош.

«Говорячи про Голодомор 1932-1933 років, у першу чергу, ми повинні усвідомлювати, що будь- який тоталітарний режим є антигуманним, це зло, яке призводить до знищення національних меншин, народів, їх культури, державності вцілому. Голодомор як геноцид українського народу визнаний 32 країнами світу. Ще 68 країн трактують ті події, як «велику трагедію українського народу», яка забрала життя близько 7 млн. українців. Окрім того, таке тлумачення офіційно визнане міжнародними організаціями, зокрема ООН, НАТО та ЮНЕСКО», – відзначив завідувач відділу українознавства комунального вищого навчального закладу «Вінницька академія неперервної освіти» Володимир Лазаренко.

Окрім обговорення трагедії Голодомору 1932-1933 років на Вінниччині та механізмів збереження історичної пам'яті про ці події, під час роботи тематичних секцій розглядалася проблематика визнання Голодомору як геноциду українського народу світовою спільнотою, відображення Голодомору 1932-1933 років в образотворчому мистецтві України, феномену «чорних дошок» як елементу «політики голоду».

Нагадаємо, що у п’ятницю, 23 листопада, о 16:00 год у м. Вінниці біля Пам’ятного знаку жертвам Голодомору (вул. Хмельницьке шосе, 7) відбудеться мітинг-реквієм з покладанням тематичних композицій та запаленням лампадок у рамках акції «Засвіти свічку», присвяченої Дню пам'яті жертв голодоморів та 85-м роковинам Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Також зазначимо, що наразі триває офіційний візит делегації Вінниччини до м. Торонто, під час якого голова облдержадміністрації Валерій Коровій та Генеральний Консул України в Торонто Андрій Веселовський відвідали Пам’ятник жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років та вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання і покладанням меморіальної квіткової гірлянди.

Систематичне проведення наукових конференцій стало гарною традицією на Вінниччині. Нагадаємо, що протягом 24-26 жовтня поточного року в області відбулася VI Міжнародна науково-практична конференція «Усна історія: теорія, метод, джерело».

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92